Eric Gilder demonstrerer hvordan han kan lade en mobiltelefon trådløst.

Annonse


Snart blir stikkontakten historie

Da Thomas Edison og Nikolas Tesla på 1800-tallet lekte seg med det som seinere kom til å bli elektrisk strøm, kunne de ikke forestille seg at hele land og kontinenter skulle kables med kobber. Nei, de to pionerene var sikre på at trådløs overføring var tingen, og gjorde eksperimenter som delvis bekreftet dette.

Tenkte på det dengang da

Men nå – snart 130 år siden Edison først fikk lys i lampa si, kan drømmen bli en realitet.

Under teknologikongressen TED Global Confernce som i disse dager pågår i den britiske universitetsbyen Oxford kunne Eric Giler i det amerikanske selskapet Witricity demonstrere hvordan man kan lade mobiltelefoner og andre bærbare enheter med systemet, som opprinnelig er utviklet av forskere ved MIT-universitetet utenfor Boston i USA.

Stor miljøgevinst

Systemet gjør både batterier og strømuttak i veggen gammeldagse.

Annonse


– Årlig produseres det tonnevis med alkaliske batterier. Dette er verdens dyreste form for energi. Bare tenk hva vi kan spare, både miljømessig og økonomisk, på å legge strøm til bærbart utstyr i veggene over alt hvor folk ferdes, sier Giler til BBC.

Han hevder også at flatskjermer og annen hjemmeelektronikk snart kan bli helt trådløse, slik at kabelsalat på gulv og langs vegger snart er historie.

Helt uskadelig

En av utfordringene ved det nye systemet er at det bygger på kraftig magnetisme. For menneskekroppen er ikke dette noe problem, men for metallobjekter vi bærer med oss kunne det bety at de nærmest blir dratt inn i veggen.

Giler kan imidlertid berolige oss med at magnetismen bare virker ved en bestemt frekvens, og at både strømkilden og objektet som skal lades opp begge må «sende» på denne frekvensen.

Kommer om ett år

I følge Giler vil det bare ta ett til ett og et halvt år før trådløs strømtilførsel og opplading blir en realitet.

SE BBC-intervjuet med Giler her:

Annonse