amazon-kindle_468

Annonse


Angrer Kindle-tabbe

I forrige uke opplevde lesere av de to e-bøkene 1984 og Animal Farm noe merkelig. De to litterære klassikerne forsvant plutselig fra deres e-boklesere.


Årsaken var at bokhandelen Amazon.com hadde funnet ut at de likevel ikke hadde rett til å selge bøkene elektronisk, for nedlasting og lesing på Amazons egen nettbokleser Kindle.

Nå ber Amazons toppsjef Jeff P. Bezos om unnskyldning på vegne av selskapet, som i dag er verdens største nettbutikk med alt fra bøker, filmer og musikk til elektronikk og til og med sko på lageret.

– Dumt og tankeløst

– Vår «løsning» på problemet var dum, tankeløs og smertefullt lite i tråd med våre prinsipper, skriver Bezo på Amazons egen Kindle-blogg.

Annonse


Han lover at det ikke skal skje igjen, og at de som kjøper bøker kan føle seg trygge på at de ikke blir fratatt bøkene sine midt under lesingen.

Ikke første gang

Noe tilsvarende skjedde da amerikanere som hadde kjøpt musikk gjennom MSN Music i fjor sommer opplevde at autoriseringen av musikken de hadde kjøpt plutselig ble opphevet. Årsaken var at Microsoft i stedet ville selge musikk på sin nye tjeneste Zune Marketplace.

I likhet med Amazon måtte Microsoft også snu, og be om unnskyldning overfor kundene.

Lærer de aldri?

Begge saker illustrerer hvor problematisk kopisikring og andre DRM-systemer som regulerer kundenes brukerrettigheter kan være.

I musikkbransjen er man nå på vei vekk fra DRM-regimet. Det kan se ut som om bokbransjen må gjøre de samme feilene før de lærer.

Annonse