Annonse


Allrounder-mobilen

Det er fort gjort å glemme at i mylderet av stadig flottere trykkskjermstelefoner med stadig heftigere funksjoner, slippes det fremdeles kraftige telefoner med tradisjonell utforming.

Disse er kanskje gjerne ikke så fascinerende utseendemessig, men klarer jo fremdeles å stå på sitt når det gjelder å levere muligheter.

Nokia N86 8MP er blant disse. En telefon som sliter med å være spektakulær, med å tiltrekke seg oppmerksomhet, men likevel en fullt utstyrt smartmobil som gjør det aller meste bra.

Typisk Nokia
N86 8MP er en typisk telefon som følger i andres fotspor, spesielt andre Nokiatelefoner i N-klassen. Den ser ut som de aller fleste avanserte mobiler fra denne kanten de siste par årene: Med et design som lar deg skyve tastaturet fra undersiden, men også har fire egne multimediataster på oversiden som også skyves ut.

Annonse
Utseendet ellers er selvsagt subjektivt, men vi synes N86 er helt fin å se på. Mørk, med avrundede linjer, den glir fint inn i omgivelsene. Tastene er veldig gode, de stikker passe høyt opp fra overflaten, og responsen på trykk er også veldig tilfredsstillende. Det er en rekke menytaster under skjermen som utfører sine logiske funksjoner, og ellers finner vi både USB-plugg og 3.5 mm-uttak for hodetelefoner på oversiden.

På baksiden er det selvsagt plass til 8 megapiksel-kameralinse, noe som er telefonens hovedfokus. Et lite støtte kan også brettes ut fra baksiden, slik at du kan ha telefonen stående på et bord.

Fargesterk skjerm
Skjermen er også et viktig moment. Den er nemlig blant stadig flere som bruker AMOLED-teknologi. Det betyr krystallklare farger, god gjengivelse og generelt bedre kvalitet enn andre mobiler med vanlige LCD-skjermer. Men samtidig, skjermen er ikke verdens største, oppløsningen er bare på 320×240 piksler. Noe som gjør at til tross for herlige farger blir menyene og bildene ganske kornete, noe som føles bortkastet. Skjermoppløsningen burde vært bedre, og vil definitivt skuffe flere.

Det er en smarttelefon vi snakker om her, så det er Symbian som er operativsystemet. Akkurat som i alle andre Nokia-smarttelefoner. Symbian på trykkskjermsmobiler er ikke optimalt, noe vi oppdaget med Nokias 5800 og N97, samt Samsungs Omnia HD, men på tradisjonelle telefoner gjør systemet seg fremdeles ganske godt. Det er tross alt designet for bruk med vanlige menytaster.

Så det er ikke spesielt problematisk å navigere seg rundt, finne frem til viktige funksjoner, alle essensielle muligheter som å skrive meldinger, finne frem kontakter, bilder, gå på nettet eller endre innstillinger er enkelt tilgjengelige, og spesielt hvis du er vant til å bruke Nokia fra før.

Har det meste
N86 er selvsagt utstyrt med alle funksjoner man måtte kreve av en telefon. Full støtte for trådløst nett, samt super 3G, er inkludert. Du får med GPS (og solide Ovi Maps 3.0 følger med), og dette fungerer meget bra. Nokia var blant de første som satset på GPS på mobiltelefoner, og det er godt å se at de klarer å videreutvikle teknologiene sine tilfredsstillende.

Mobilen har også N-Gage-applikasjonen godt integrert, for de som er interessert i spill, en god epost-klient, musikkavspilleren er god og du får tilgang til Nokias noe ujevne musikkbutikk. Så alt er der. Ikke alt er perfekt, men det er lite som mangler funksjonalitetsmessig.

Fotokvalitet
Hvordan står det til med det mye omtalte kameraet da? Jo, de åtte megapikslene gjør en god jobb. Det er tydelig er det er blitt satset mye på optikken, og linsen er nå på 28 mm. Det betyr at den klarer å ta bilder av større områder. Takket være dette og andre forbedringer både når det gjelder maskinvaren og programvaren, er resultatene stort sett meget gode. Fremdeles “til mobiltelefon å være”, altså – studerer du findetaljene i bildene ser du en rekke feil og uklarheter. Ingen mobilkameraer kan fremdeles måle seg med fullverdige kameraer, men de kommer nærmere. Og Nokia N86 er helt klart blant de beste akkurat nå.

Dessverre er det synd at Nokia vil ikke lenger bruke den flotte Xenon-blitsen, og holder seg til LED-lys. Selv om lyset er kraftigere enn noensinne, blir bildene tatt i mørket aldri så bra som de kunne vært med ordentlig flash.

Videoopptakene filmes i VGA-oppløsning, noe som ikke akkurat kan måle seg med Samsung Omnia HD, som filmer i 720p, men likevel er temmelig bra. Bra nok for useriøst bruk.

Kameraet har også et par andre artige funksjoner, for eksempel en panoramamodus, som lar deg knipse flere bilder i sekvens, og stifter dem deretter sammen til et panorama. Med ganske brukbare resultater.

Mobilen har 8 GB lagringsplass og minnekortstøtte, så det er mer enn nok rom for alle bilder og videoer du har lyst å ta vare på, og en del musikk i samme slengen.

Fin totalpakke
For å oppsummere altså, N86 8MP er definitivt en meget fin telefon. Helt klart den mest komplette i Nokias N-serie, den mest gjennomførte og funksjonelle. Men det er vanskelig å skille seg ut i 2009 med en såpass tradisjonell mobil som er komplett, men tar få sjanser. Nå som vi ser glimrende operativsystemer som Android komme på banen, nå som Samsung slipper en av de hefitgste multimedia-telefonene på markedet (Omnia HD), sliter N86 med å imponere. Dessuten synes vi prisen (rundt 4.500 kroner) er litt vel høy.

En flott og avansert allround-telefon altså, men langt fra noen revolusjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse