Google Wave

Annonse


Slik blir Google Wave

I slutten av mai kunne Google, presentere sin nettbaserte sosialt nettverk/mail/chat/oversetter og så å si «alt mulig annet»-tjeneste.

Ut med programvaren!

På Wave er alle eksisterende Google-tjenester integrert, slik som GMail, Google Maps og Google Docs. Du kan med andre ord holde styr på meste parten av livet dit, bilder og videoer inkludert. Alt sammen i en kombinert webgrensesnitt som kan utføre den første alvorlige trusselen mot Microsofts hegemoni på programvarefronten.

Den dagen alt du trenger ligger på nett, blir behovet for lokal programvare installert på PC-en langt mindre.

– Et paradigmeskifte

Nå har uavhengige utviklere fått lov å kikke på programvaren. En av dem, Ben Rometsch i selskapet Solid State Group, skriver i sin blogg at han er imponert.

Annonse
Rometsch kaller Wave intet mindre enn et «paradigmeskifte» – altså en helt ny måte å tenke på.

Messenger, e-post og Facebook i ett

Han beskriver Waves e-postsystem som en sammensmelting av Messenger, e-post og Facebook. Men tjenesten går mange steg lenger enn delene den er basert på. Han bruker blant annet uttrykket «sanntids e-post på crack». Crack er et narkotisk stoff basert på kokain.

Wave utvisker skillet mellom e-post og chat, og lar deg chatte i sanntid. Det betyr at du ikke lenger trenger å vente fra du skriver til mottakeren ser budskapet. Det du skriver kommer på mottakerens skjerm med en gang – dersom du ønsker det.

Svensk kokkekunst

Mest fascinert er utvikleren over de mange tilleggsapplikasjonene som allerede finnes, kalt «robots» og «gadgets». Robotene skal i teorien sørge for at så godt som alle eksterne applikasjoner og tjenester kan integreres i Wave. Med andre ord vil du trolig kunne bruke for eksempel MSN Messenger som før – men nå i Googles nettmiljø.

Robotene betyr også mye moro. For eksempel har en utvikler allerede nå skrevet en «svensk kokk»-robot som oversetter alt du skriver til kvasi-svensk a la Muppet Show… (Se denne videoen på YouTube om du ikke vet hva vi snakker om).

Dra og slipp alt

Gadgets lar deg dra og slippe alle typer materiale inn i samtalene dine. Det gjelder ikke bare bilder og videoer, men også levende programmoduler basert på Waves programmeringsgrensesnitt (API).

Rometsch får følelsen av at et helt operativsystem lever inne i nettleseren hans, og trekker paralleller til Googles kommende operativsystem for mini-PC-er, Chrome OS.

Også for mobil

Mobilutgaven av Wave er også på vei, og det ville neppe være overraskende om for eksempel SMS også kan integreres i det nettbaserte grensesnittet.

I det hele tatt konkluderer en optimistisk utvikler med at bare fantasien setter grenser, og at Googles idé både er imponerende og potensielt revolusjonerende.

– Men hva er det?

Få vet i dag nøyaktig hva Wave er, og Google får utvilsomt en utfordring når de skal markedsføre det annonsefinansierte gratisproduktet.

Dette påpeker flere kritikere, som ser ut til å mene at Wave er et salgs «velkommen etter»-produkt. Men disse kan komme til å undervurdere Google, rett og slett på grunn av størrelsen på den potensielle brukermassen. IT-verdenen fungerer ofte slik at alle bruker det alle andre bruker, uansett om det er nytt eller gammelt, godt eller dårlig.

Kan bli samfunnets «lim»

Google Wave kan fort bli «limet» vi alle forholder oss til når vi skal utveksle informasjon, slik som Facebook med alle sine svakheter er for svært mange i dag.

Spørsmålet er om Facebook vil klare å følge opp Googles frekke grep, slik at folk ikke flytter for godt – med Facebook på lasset…

Googles egen presentasjon av Wave 28. mai i år kan du se her:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse