Slik ser piratprogrammet Spotifilm ut.

Annonse


Nordmann har laget «SpotiFilm»

Martin Aarseth har utviklet et program som streamer piratfilm fra en nettside.Nordmannen Martin Aarseth (16) har utviklet et program som streamer piratfilm fra nettet.

Streamer piratfilm

Spotifilm er et lite Windows-program laget i Visual Basic 2008. Aarseth er fan av Spotify, men savnet et tilbud for film som fungerte på samme måte:

– Jeg har jo da vært en hyppig bruker av Spotify en god stund nå, og tenkte det ville være en idé å lage noe tilsvarende for filmer, forteller Aarseth til ITavisen. Aarseth forteller videre at han ville lage et program for seg selv og bekjente. Filmene streames fra nettsiden freefullmovies.net.

Neppe lovlig

– Lovligheten rundt hvor jeg får filmene fra, kan diskuteres ettersom jeg da ikke har retten til å vise filmene. Jeg er heller ikke den som hoster filmene på nettet heller, derimot er det fullfreemovies.net som styrer det. Jeg har ikke inngått samarbeid med denne internettsiden, men tanken bak det hele var bare å kunne enkelt spille av filmer i et program, forteller Aarseth.

Annonse
Trolig er det like ulovlig å streame film fra nettet som å laste ned. Her er det snakk om nye stor-produksjoner som går på eller har gått norske kinoer. Programmet bruker DivX Web Player akkurat som nettsiden for å spille av filmene.

Neppe lovlig

Torgeir Waterhouse fra IKT Norge har ikke studert programmet til Aarseth, men drar parareller til napster.no som måtte stenge i 2005:

– Det kan være han løper en risiko slik vi så i napster.no dommen dersom filmene på nettstedet ikke er lovlig tilgjengeliggjort, forteller Waterhouse til ITavisen og legger til at IKTs Norges ståsted er at det alltid må være bruken og brukeren av et program som er straffbart og ikke teknologien i seg selv.

Aarseth selv har følgende kommentar angående lovligheten til produktet: – Jeg føler meg relativt trygg i og med at det strengt tatt kun er et begrenset browservindu, altså hvis jeg skulle bli tatt for deling av ulovlig materiale må i såfall Mozilla, Opera, Microsoft og Apple gå ned med meg.

Dette mener Hannemyr

Gisle Hannemyr er ekspert på nettet og har følgende kommentar til programmet og lovligheten rundt det:

«Programmet til Aarseth er så vidt jeg kan se ikke noe annet enn VB-wrapper som lenker til det russiske pirat-nettstedet freefullmovies.net. Dette nettstedet ser ut til å sitte på en større samling piratkopierte filmer. (Forøvrig: freefullmovies.net anbefaler at man laster ned og installerer DIVXINSTALLER.EXE – en DivX- codec som ser ut til å ha “Trojaner-lignende funksjonalitet” som jeg ikke vil ha på min maskin.)»

Gisle Hannemyr er ekspert i informatikk og trekker paraleller til Napster.no-saken.
(Ill.: Wikipedia)

Også Hannemyr trekker inn napster.no-saken: «Å lenke til opphavsrettbeskyttet materiale som er lagt ulovlig på nettet har vært behandlet av norsk rett, i den såkalte Napster.no-saken (som endte med en fellende dom i Høyesterett), jf.: http://folk.uio.no/gisle/law13/napsterno3_hr.html

«Det Aarseth har gjort ligner litt på det som studenten bak napster.no ble dømt for – men studenten oppfordret også til ulovlig nedlasting på sin webside, og det gjør ikke Aarseth. I napster.no-dommen ble det ikke sagt noe om hva slags status lenkene hadde – i steden ble studenten dømt for medvirkning, bl.a. gjennom å ha oppfordret til ulovlig nedlasting. Jeg tar derfor ikke sjansen på å tippe utfallet dersom filmbransjen trekker Aarseth for retten», avslutter Hannemyr til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse