Wikipedia er ikke tilgjengelig fra onsdag til torsdag.

Annonse


Endelig video på Wikipedia

Wikipedia er uten tvil verdens største nettleksikon. Men underlig nok har det så langt bare vært stillbilder på det enormt omfattende, brukerdrevne nettstedet.

Ikke fritt valg

Nå skal dette bøtes på. For om to til tre måneder lover Wikipedia-ledelsen at det kommer til å ligge en knapp merket «Add media» i skjemaet for oppretting og redigering av artikler.

Du kan imidlertid ikke legge inn hva som helst i videofeltet. Wikipedia vil bare gi deg mulighet til å legge inn videoer som er klarert opphavsmessig.

Må godkjennes

Når du klikker på «Add media» får du muligheten til å søke i forhåndsgodkjent videomateriale som har åpne rettigheter. Du får med andre ord ikke mulighet verken til å legge inn egne videoer eller andres på fritt grunnlag.

Annonse
Om du vil bidra med eget materiale, må dette godkjennes av Wikipedia først.

Skremt av YouTube

Grunnen til at Wikipedia – av alle – tar såpass strenge forholdsregler er trolig det uføret YouTube har kommet i når det gjelder rettigheter. Flere store filmselskaper har gått til rettslige skritt, og mange frykter at YouTube og eieren Google kan komme i alvorlig trøbbel i kjølvannet av dette.

Wikipedia-ledelsen sier imidlertid at de kommer til å åpne søket mot hele nettet etter hvert. Om de i tillegg kommer til å gjøre det mulig å legge inn video direkte fra harddisken, er derimot uklart.

Konverteres automatisk

Fordelen med Wikipedias system er at du ikke trenge rå forholde deg til filformater og programvare.

Alle typer videoer glir rett inn, blir konvertert og legges i riktig format automatisk.

Kilde:
Technology Review

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse