Jammie Thomas-Rasset fikk satt ned erstatningssummen kraftig tidligere i år. Nå må ut med millionbeløp likevel.

Annonse


Jammie Thomas dømt for fildeling

En ny rettsak, en ny dommer og en ny advokat var ikke nok for å redde Jammie Thomas.

Nok en gang ble hun dømt for fildeling, og denne gangen skal platebransjen ha svimlende 1,92 millioner dollar (12,3 millioner kroner) for lovbruddet.

Lang historie
Jammie Thomas-saken har holdt på siden 2007, hvor RIAA først oppdaget at hun hadde lastet ned og delt sanger via fildelingsprogrammet Kazaa. Samme året ble hun idømt å betale en sum på 50 000 norske kroner per sang, altså totalt 1,2 millioner norske kroner.

Thomas gjorde det klart at hun ville betale summen selv, til tross for at hun hadde en årslønn på mindre enn 200 000 norske kroner, og flere sympatiske personer over hele USA ville bidra til å betale summen.

Annonse


Slapp nesten unna
I mai 2008 stilte en dommer seg skeptisk til bevisførselen til plateselskapenes advokater under Jammie Thomas-saken, og mente de burde ha funnet direkte bevis på at hun faktisk hadde delt sanger, og ikke bare bli dømt for at hun hadde filene i en delt mappe. I september valgte en Minnesota-dommer å opphøre hele dommen, fordi den var “helt urettferdig”.

RIAA anket selvfølgelig avgjørelsen i oktober, og saken ble igjen tatt inn i rettsalen.

Sto på sitt
Denne gangen var imidlertid RIAAs advokater forberedt på å forklare hvert eneste ledd i Jammie Thomas sitt lovbrudd, og juryen ble overbevist.

Thomas har gjennom hele saken stått på sitt, og forklart at hun verken visste hvordan Kazaa fungerte, og at hun aldri aktivt hadde gått inn for å dele filer.

Kom seg ikke unna
RIAA hadde imidlertid bevis for at filene ble delt fra nettopp hennes PC, og at brukernavnet hennes, som hun også brukte på en rekke andre tjenester, ble brukt for å dele filene.

Påstanden om at sangene hun hadde delt var rippet fra hennes egne CDer ble også revet fra hverandre, da RIAA hadde metadataen fra en rekke av filene som beviste det motsatte.

Endelig slutt?
Dermed kan det se ut som dette er siste rettsal Jammie Thomas vil være nødt til å møte opp i, for en god stund. Om plateselskapet faktisk vil prøve å få pengene sine er en annen sak. Jammie Thomas hadde i hvert fall et par siste ord hun rettet mot platebransjen.

– Lykke til med å få pengene fra meg. Det er som å presse blod fra en nepe.

Kilde:
Ars Technica

Annonse


Annonse


Annonse