Espen Tøndel er frontfigur for advokatfirmaet Simonsen. Nå må han bite i seg enda et avslag.

Annonse


Vil overvåke Tøndel

Den 21. april i år fikk piratjegeren Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen tillatelse av Post- og Teletilsynet PT) til å kreve navnet bak en IP-adresse utlevert fra nettleverandøren Lyse.

Nektet å utlevere

Personen som brukte IP-adressen sak i følge Simonsen være identisk med en kinomaskinist som ulovlig skal ha filmet og lagt ut en kopi av den norske suksessfilmen Max Manus.

Lyse nektet å gi fra seg slike opplysninger om sin kunde, og saken endte til slutt i Stavanger Tingrett, der det falt dom 5. mai.

Sterke reaksjoner

Dommen blir holdt hemmelig av frykt for bevisforspillelse. Det er med andre ord ikke klart om Simonsen får vite navnet eller ikke.

Annonse


På toppen av det hele er saken nå anket, men også anken er hemmelig!

Svært mange som er opptatt av personvern har reagert kraftig på tillatelsen fra PT. En av dem er Yngve Eide, som i sin blogg leverer den ene bredsiden etter den andre mot det han mener er et alvorlig slag mot sentrale borgerrettigheter.

Tar saken til topps

Nå har Eide tatt saken helt til topps. I et formelt brev til justisminister Knut Storberget søker han om å få gjøre det samme mot advokatfirmaet Simonsen og deres ansatte (inklusive den fryktede Tøndel) som Simonsen nå gjør mot norske nettbrukere.

Vil overvåke overvåkerne

Eide mener at han bare «vil utføre sin plikt som en ansvarlig og bekymret borger av dette landet». med andre ord: Han vil overvåke overvåkerne, slik han mener Staten nå ikke gjør. Tvert i mot – Staten gir overvåkerne tillatelse til å utføre en type etterforskning som politiet burde være alene om, hevder Eide.

Her er brevet, som er datert 7. mai i år, i sin helhet:

Til: Knut Storberget
Emne: Søknad om overvåking og logging av aktiviteter på Internett

På bakgrunn av at Datatilsynet har innvilget Simonsen Advokatfirma DA tillatelse til å overvåke og logge nordmenns aktiviteter på internett, søker jeg herved om tillatelse til å få overvåke og logge aktiviteter på internett utført av Simonsen Advokatfirma DA; dets ansatte og familier, samt samarbeidspartnere.

Simonsen Advokatfirma DA har absolutt økonomiske interesser av denne overvåkingen, og lever av en forretningsmodell som baserer seg på å saksøke og tjene penger på nettopp det.

Jeg vil understreke at jeg ikke har noen som helst økonomiske interesser av å overvåke Simonsen Advokatfirma DA, jeg vil kun utføre min plikt som en ansvarlig og bekymret borger av dette landet og jeg håper det vil styrke min søknad.

Jeg innser at dette vil kunne gi meg mulighet til å logge langt mer enn opp- og nedlastinger, men jeg respekterer selvsagt Personvernet og er kun interessert i IP-adresserifm aktiviteter som jeg måtte anse for å være av en mistenkelig karakter.

Jeg er en svoren tilhenger av Rettsstaten og lover å ikke utøve selvtekt, med mindre jeg anser det som strengt tatt nødvendig ut i fra min egen vurdering. Jeg regner med at hvis steget om selvtekt ikke kan unngås, at Post- og teletilsynet vil være til hjelp med fatte vedtak om å heve taushetsplikt slik at jeg kan kjøre en sivil rettsak helt uten å belaste Politi myndigheten i landet.

Siden dere har sørget for at private aktører nå kan inneha en overvåkingsfunksjon ift landets borgere, samt utføre oppgaver som pr definisjon er Statens anliggende og ansvar, håper jeg på et snarlig og positivt svar.

Mvh,
Yngve Eide

Brevet er også sendt Datatilsynet. Deres svar kan du lese HER.

Det skal utvilsomt bli interessant å se hva Storberget vil svare. Hold deg oppdatert ved å følge #krevsvar på Twitter.

Annonse