Scribd satser på å bli for bokmarkedet hva iTunes er for musikkbransjen.

Annonse


«iTunes» for bøker kommer

Scribd.com er i dag en fildelingstjeneste som ikke ser spesielt litterær ut.

Legger ut selv

Men det kan raskt komme til å endre seg. Nettstedet har nemlig tatt mål av seg til å bli for bokbransjen det iTunes har blitt for musikkbransjen.

Scribd.com hopper elegant over forlagene, og innbyr i stedet forfatterne selv til å legge ut sine verker på nettstedet.

Bra deal

For de fleste forfattere burde i hvert fall forretningmodellen være interessant. Mens enkelte forlag har en margin på fattige 30 prosent til forfatterne, tar Schribd bare 20 prosent av inntektene. Det betyr at 80 prosent blir igjen til forfatteren.

Annonse


Allerede i dag har Scribd.com et stort utvalg av litteratur til salgs. Faktisk finnes det hele 35 milliarder ord i databasen deres. Det er en blanding av bøker, essays, Powerpoint-presentasjoner, juridiske dokumenter og annet lesestoff.

Konkurrent til Amazon

Tjenesten holder til i San Francisco, og har stor tro på at de er svaret forlagsbransjen leter etter i en tidsalder der nær sagt all kultur kan digitaliseres og distribueres via nettet.

Amazon.com har hatt en viss suksess med sin Kindle e-bokleser. Men dette er et lukket system der bøkene som kjøpes og lastes ned fra Amazon bare kan leses på Kindle.

Kan leses på alt

Scribd.com satser på at at alle bøkene de selger kan leses på alle typer terminaler, uansett operativsystem, plattform eller programvare. Det betyr at du kan lese bøkene på enhver PC/Mac og enhver mobiltelefon/håndholdt enhet.

Scribd.com åpner sin nettbutikk i kveld norsk tid. Så får vi se om store, tunge forfattere velger å forlate forlagene sine til fordel for nykommeren uten mellomledd og dermed mer sjenerøse satser.

Oppdatert 18/5 2009 kl. 18.03

Annonse