Dells nye lillebror til Mini 10 kan fås med Ubuntu. På sikt vil alle mini-laptoper fra Dell være utstyrt md Linux.

Annonse


Comeback for Linux på mini-PC

Dell har så langt satset på Windows XP som førstevalget til sine mini-laptoper. Men i natt norsk tid overrasket de alle med å introdusere en flunkende ny Linux-maskin, Mini 10v.

Ubuntu blir standard

Maskinen, som kan fås både med Windows og Linux, er litt billigere enn Inspiron Mini 10, som i dag selges i Norge for like under 4000 kroner.

Lanseringen av den nye såkalte netbooken foregikk i New York, og under pressekonferansen kunne Dells markedssjef DK Ray avsløre at alle Dells mini-laptoper på sikt vil kjøre den populære Linux-varianten Ubuntu eksklusivt.

Rokker ved XP-dominans

Inntil nå har Dell lansert Windows XP-maskinene først, og deretter Linux som opsjon seinere. Dette ser nå ut til å endre seg.

Dette bør komme som dårlige nyheter for Microsoft, som har opplevd en eventyrlig og uventet suksess med sitt gamle OS på små, hendige PC-er med 10 tommers skjerm.

I 2008 var andelen for Windows for slike maskinen bare 10 prosent. I år steg andelen til svimlende 96 prosent, noe som betyr at Microsoft nå har like sterk dominans på netbook-markedet som de har på det øvrige PC-markedet.

Lillebror og storebror

Dell kunne i samme slengen presentere en ny og oppgradert versjon av Mini 10, denne gangen med innebygd TV-tuner. Maskinen ble beskrevet som en «Media Netbook», mens lillebroren 10v blir betegnet som en tilleggsmaskin til lette PC-oppgaver.

Mens 10 både har HDMI-port og multitouch, har 10v bare VGA-port og tradisjonell skjerm. Og mens storbroren har et elegant chassis i magnesium, må de som kjøper lillebroren nøye seg med plast.

Liten prisforskjell

Prisforskjellen er likevel bare 50 dollar (om lag 323 kroner) i USA, så den oppgraderte utgaven av Mini 10 synes som et bedre tilbud.

Begge modellene kommer i både 120 og 160GB-utgaver. Men mens 10 har en Atom Z-prosessor fra Intel om bord, har 10v den rimeligere Atom N.

Linux-versjonen av 10v kommer med versjon 8.0.4.

Kilde:
BetaNews.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse