frankrike

Annonse


Mer fransk fildelingskaos

Den farse-aktige politiske prosessen rundt den franske fildelingsloven fortsetter.

Skreket til taushet

I går gjorde president Nicolas Sarkozy og hans kulturminister Christine Albanel et nytt forsøk på å få vedtatt loven, som i så fall blir den strengeste noe land har vedtatt når det gjelder opphavsrett og deling på nett.

Kulturministeren opplevde i går å bli skreket til taushet av den sosialistiske opposisjonen, som mener lovforslaget er farlig, ubrukelig, ineffektiv og svært risikabel for borgerne.

Enda et forsøk

Loven innebærer blant annet at nettleverandører vil bli pålagt å overvåke sine brukere, og stenge ute de som laster ned eller opp ulovlig.

Heller ikke i går lyktes det regjeringen å få vedtatt loven. Det er ventet at de vil gjøre et nytt forsøk tirsdag neste uke.

Kamp mellom høyre og venstre

Så langt har lovens skjebne blitt bestemt av hvor mange parlamentsmedlemmer som var til stede under møtene. Først ble loven vedtatt i Senatet, Frankrikes «Overhus». Dette skjedde svært sent på kvelden, da de fleste motstandere av loven (les: venstresiden) hadde gått hjem til Paris-leilighetene sine.

I neste runde ble loven avvist i nasjonalforsamlingen, etter at venstresiden mobiliserte. Men siden høyresiden har flertall, tipper mange at loven til slutt blir vedtatt til slutt.

Overkjøres av EU

Det er likevel usikkert om den kommer til å bli stående. EU har nemlig vedtatt bestemmelser som utelukker både aktiv overvåking av fildelere og utestengelse fra nettet.

EU er også i ferd med å vedta en ny telekommunikasjonslov, der et tillegg sier at man ikke kan kaste fildelere ut av nettet uten rettslig kjennelse.

Som EU-land er Frankrike naturlig nok forpliktet til å følge vedtakene fra Europaparlamentet.

Kona som avgjør?

Deler av fransk presse har i det siste spekulert i at persident Sakozys sterke engasjement i saken henger sammen med at han er gift med Carla Bruni, den opprinnelig italienske sangerinnen som ble en Frankrikes mest kjente artister.

Bruni ga i fjor ut sitt tredje album, Comme si de rien n’était. Dette albumet har blitt lastet ned i stort monn av franske fildelere.

Kilder:
Reuters.com
Yahoo Newas/AP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse