Et bilde av stjernetegnet Jomfruen (ikke identisk med dette bildet) fikk Australias nettfilter til å reagere.

Annonse


Jomfruen fjernet fra nettet

De fleste nett-eksperter kunne ha fortalt dem det, men australske myndigheter ville ikke høre. De planlegger fortsatt å innføre et av de strengeste sensurregimene mot Internett – noen sier til og med verre enn det Iran bruker.

Farlig svarteliste

Kommunikasjonsminister Stephen Conroy er imidlertid i ferd med å få betenkeligheter. I TV-programmet «Insight» på kanalen SBS ble han tirsdag kveld konfrontert med de mange paradoksene filteret vil skape.

Den offisielle svartelista til Australian Communications and Media Authority//i> (ACMA) skal brukes dersom myndighetene innfører filtreringen.

Jomfru-bilde måtte vekk

Dette filteret blokkerer blant annet et astrologinettsted med bilde av Jomfruen, som angiveld «ser ut som hun bæsjer på seg».

Annonse


I et annet tilfelle blokkerte ACMA-filteret en uskyldig skrekkfilm-snutt på YouTube. Også en tannlege opplevde å få sperret siden sin – fordi ACMA mente den var hacket av russisk mafia.

Skjønn avgjør

Eksemplene er mange, og alle peker i samme retning: ACMA oppkaster seg til sensurorgan på skjønnsbasis, uten klare regler for hvor grensene skal gå.

Eksperter har uttalt at sensuren vil gjøre ubotelig skade på australieres nett-tilbud, og at svært mange legitime nettsteder vil gå med i dragsuget.

Bare «uklassifisert»

Conroy måtte innrømme at dette ikke var så bra, og svarte med å hevde at bare nettinnhold som blir nektet klassifisering – såkalt «RC» (refused classification) skulle stå på svartelista.

Men hans kritikere i organisasjonen Electronic Frontiers Australia mener at RC-listen er problematisk fordi den ikke begrenser seg til innhold som er forbudt etter australsk lov.

Dermed kommer man ikke utenom skjønn – et skjønn som helt og holdent avhenger av holdningene og livssynet til de som til enhver tid bestemmer hva som skal stå på svartelista.

Kilde:
theage.com.au