Å surfe med mobil på stranda i utlandet er ikke så smart i dag. Men fra 1. juli blir det billigere - for EU-borgere.

Her er EUs nye mobilpriser

De nye satsene for samtaler og nettsurfing i EU-landene er klare. Nå gjenstår bare godkjenningen fra hvert enkelt medlemsland, samt et endelig vedtak i EU-parlamentet.

Sjokkregninger

Vedtaket vil sette en stopper for de ville tilstandene som hittil har hersket når det gjelder mobilbruk over landegrensene.

Ikke få – og også mange nordmenn – har opplevd å få en ubehagelig overraskelse når de har kommet hjem fra ferien. Noen korte samtaler og et blikk på VG.no et par ganger om dagen kan fort bli til hundrelapper og til og med tusenlapper.

Tak på satsene

Nå vil altså EU sette et tak på hvor mye teleselskapene kan beregne seg når de midlertidig «overtar» en kunde fra et selskap i et annet land.

Satsene som gjelder fra 1. juli er 43 cents (kr. 3,80 etter dagens kurs) for utgående samtale og 1 euro (kr. 8,84) pr. megabyte ved nettsurfing. Dette vil synke ytterligere i 2010 og 2011, og vil til slutt havne på 35 cent (3,09 kroner) pr. samtale og 50 cent (4,42 kroner) pr. megabyte.

Bare netto

Dette er imidlertid nettopriser som beregnes ut fra grossistleddet. Hva den virkelige prisen blir fort den vanlige mobilbruker, er det ingen som kan si.

Enda vanskeligere er det å spå hvilket utslag prisreguleringen vil få for norske mobilkunder på reise i europeiske land.

Kommer i Norge også

Norge ber som EØS-land bare unntaksvis om å bli unntatt fra EU-direktiver, og få venter at det vil skje denne gangen. Dermed er det trolig at direktivet vil føre til en norsk regulering uten politisk debatt.

Det vil likevel gå en tid fra direktivet er gjennomført i Europa til det vil få virkning for oss nordmenn. Samtidig er det uklart hvor mye store operatører som Telenor og NetCom vil kutte i sin andel av inntektene fra utenlandstrafikken.

Oppfordrer og advarer på én gang

– Vi kommer selvsagt til å rette oss etter de nye bestemmelsene. Og det er viktig å understreke at vi ønsker oss lavere prisnivå på datatjenester i utlandet., Det føles paradoksalt at vi på den ene siden ønsker at folk skal bruke mobiltelefonen mer til nettsurfing, mens vi på samme tid må gå ut å advare mot høye kostnader i utlandet, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til ITavisen.

Som sin kollega, kommunikasjonsjef Øyvind Vederhus i NetCom, mener han at iPhone og andre nett-sentriske mobiltelefoner kommer til å stå for en stadig større andel av teleselskapenes inntekter i tida som kommer.

Men om kundene opplever at det koster skjorta å lese norske nettaviser bare de stikker nesa utenfor Norges grenser, vil ikke dette skje.

Se også:
Tvinger vekk ågerprisene (Digi.no)