_MG_6941

Annonse


Vi tester iPhone 3.0

På tirsdag ble iPhones kommende 3.0-OS annonsert, og en rekke nye funksjoner ble vist frem. Nå har ITavisen fått prøve de nye forbedringene, og kan enkelt hevde at Apple begynner å få dreisen på mobiltelefoner.

Klipp-og-lim
En av de største funksjonene som ble annonsert, og sannsynligvis den mest ettertraktede, var klipp-og-lim-støtte. Muligheten til å klippe ut en URL i Safari, lime den inn i en mail og sende det til en kamerat har fram til nå ikke vært mulig, men nå har Apple endelig tatt stilling til problemet.

Som annonsert aktiverer man lime-/kopierings-moduset i for eksempel en sms ved å dobbelttrykke på et ord. Ordet blir merket, og på hver side av ordet kan man dra kopi-rammen fram og tilbake, opp og ned. Når du har bestemt deg for området du vil redigere, kan du enten klippe eller kopiere området.

Endelig har iPhonen får klipp-og-lim.

Generelt gikk det veldig greit å utføre liming og kopiering, selv om det til tider var vanskelig å merke et tomt område hvor man ville kopiere eller lime inn tekst. Det oppstod imidlertid flere problemer da vi skulle kopiere tekst i Safari fra våre egne artikler på ITavisen.no. Plutselig ville telefonen kopiere mer eller mindre hele nettsiden, fremfor spesifike ord eller avsnitt. Kopieringsrammet ble gigantisk og uhåndterlig, både i horisontal- og landskapmodus.

Mellom e-post og SMS gikk det imidlertid smertefritt.

Horisontalt, skandinavisk tastatur
Både e-post-programmet og SMS-applikasjonen (som nå heter Messages, grunnet innføringen av MMS) har blitt oppdatert på en rekke punkter. Blant annet har begge nå støtte for liggende tastatur på lik måte som Safari, og norsk tastatur med æ, ø og å.

I tillegg kan man nå sende flere bilder via e-post om gangen. Klønete nok kan man ikke velge å sende bilder hvis man først går inn på e-post-programmet. Man må nemlig først gå til bilderullen, velge hvilke bilder man vil ha, og så trykke på “del bilder”. Sett bort ifra den klønete omveien man må ta fungerer det imidlertid svært bra. Bildene legger seg i rekke og rad i e-posten, og alt fungerer som antatt.

Ikke-eksisterende MMS
Den sagnomsuste MMS-funksjonen fungerer imidlertid ikke som antatt. Den fungerte faktisk ikke i det hele tatt da vi skulle prøve å sende en bildemelding. Vi har også sjekket hos Netcom at telefonen var åpnet for MMS, så problemet ligger åpenbart hos telefonen.

Ifølge flere utviklere som har testet programvaren skal det være et lite kamera-ikon over tekstfeltet i Messages, noe som rett og slett ikke eksisterer på vår telefon. Dette er selvfølgelig bare en beta-versjon, så vi skal ikke slakte Apple helt for en ufungerende funksjon. Litt kjipt er det likevel når en så etterlengtet funksjon ikke fungerer litt engang.

Søkefunksjonen fungerte utrolig greit og smertefritt.

Fantastisk søk-funksjon
Det kanskje mest overraskende programtillegget til telefonen var «Search», som lar deg enkelt søke igjennom alt innhold på telefonen. Funksjonen er lekkert implementert til venstre for hovedskjermen, slik at man bare blar enda en gang til venstre, forbi alle program-sidene.

Her får man opp et enkelt søkefelt, hvor man kan søke etter hva man vil. Man kan velge hvilke kategorier programmet skal søke i, men som standard søker den igjennom “alt”, nemlig kontakter, programmer, musikk, podcaster, video, lydbøker, notater, e-post og kalenderen. Man kan også stille inn hva som skal prioriteres høyest, slik at du får opp de mest relevante treffene for deg øverst.

Nye funksjoner for hjem-knappen
For å gjøre det enda enklere å ta i bruk søkefunksjonen har Apple nå også gjort det mulig å komme til søkesiden ved å dobbeltklikke på hjem-knappen. Skulle ikke dette være ønskelig kan man enten velge en av de tre tidligere predefinerte kommandoene, eller velge noen av de nye programmene det har blitt åpnet opp for i 3.0, som for eksempel “kamera”.

Nå kan man starte "Kamera" og "søk" ved å dobbeltklikke på hjem-knappen.

Få overraskelser
iPhone OS 3.0 er som sagt bare i beta, og mange av problemene vi opplevde under testingen kan regnes som typiske betasymptomer. Det meste lugget og gikk treigt (ikke søk, overraskende nok), og noen gang trodde vi hele telefonen var i ferd med å dø i hendene våre. Det skal jo tross alt ikke ta flere minutter å gå inn på en melding, og MMS-knapper skal ikke bare forsvinne.

Likevel har vi stor tro på den kommende oppdateringen, da Apple endelig har tatt fatt i en rekke mangler som iPhone har lidd under. Ting som klipp-og-lim, MMS, horisontalt tastatur, videresending av sms og muligheten til å sende flere bilder om gangen er jo alle ting som burde ha vært der for lengst. For å ikke snakke om push-støtte. Dette skulle bli innført allerede i 2.1-firmwaren, men har blitt utsatt og utsatt og utsatt. Nå skal det endelig komme i 3.0, sammen med tethering, som også har vært svært etterlengtet.

Alt i alt vil ikke 3.0-oppdateringen by på noe revolusjonerende, men en rekke forbedringer vi har ventet på i mange måneder. Endelig, Apple.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse