Forkortelser, symbolbruk og tall istedenfor korrekt språkbruk ødelegger ingenting, sier engelske forskere.

Annonse


– SMS-språk skader ikke barna

Mye forskning har allerede blitt gjort på den nye, ungdommelige avarten av språket vårt, som kalles sms-språk eller 1337-speak.

Selv om det har vært mange som har ment alle forkortelsene og sammentrekningene ødelegger språket for de som bruker det, viser nå ny forskning fra England det motsatte.

Testet barneskoleelever
Forskningen peker faktisk på at de som tar i bruk forkortelser, tegn og tall når de tekster ofte har et solid grep på språket, og velger måten å skrive på bevisst – ikke i manglende evne til å skrive korrekt.

Forskerne Beverly Plester, Clare Wood, og Puja Joshi studerte 88 barn i 10 til 12-års alderen og ga dem 10 ulike scener de skulle beskrive med sms-språket.

Annonse


– Ikke overraskende så vi en sammenheng mellom måten de beskrev ting på med sms-språk og hvordan de gjorde det på skolen, skriver forskerne i rapporten sin.

– Ødelegger ingenting
Dermed mener forskerne å kunne si at variasjon i tekstingen har en direkte sammenheng med hvordan de kommuniserer og skriver på skolen. Som en forlengelse av det prøver de seg også på en konklusjon som tilsier at sms-språket ikke har en negativ effekt på barna, da det bare gjenspeiler skoleferdighetene deres.

Flinke barn skriver generelt flytende og variert, både med sms-språk og til vanlig, altså.

SMS-språk gjør språket morsomt
– Selv om mange kanskje irriterer seg over at unge mennesker bruker forkortelser og “feil” språk så er det egentlig ingenting galt med det. De bruker det skriftlige språket, og de har det moro mens de driver med det, avslutter forskeren Beverly Plester.

Kilde:
Ars Technica

Annonse