iStock_000003856979XSmall

Annonse


Nå kan piratene tas

Det blir nå lettere for rettighetshaverne å ta svenske piratene.

Sa ja til piratlov

Den svenske riksdagen har stemt for IPRED-loven (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) som gjør det lettere for rettighetshaveren å ta piratene.

Rettighetshaveren må fortsatt legge frem bevis og det må legges frem for en domstol for at de skal få tilgang personopplysningene.

Hvem som skjuler seg bak en IP-adresse er det ISPen (leverandøren av internett-tilgangen) som kan finne ut.

To partier imot

Det var kun Miljøpartiet og Vänsterpartiet som stemte imot forslaget som trer i kraft 1. april i år. Piratpartiet har flere registrerte medlemmer enn Miljøpartiet, men har ikke plass i den svenske riksdagen og har derfor ingen innflytelse.

Det er fortsatt usikkert hvor stor endring dette vil få for folk flest. Sannsynligvis vil mediabransjen kjøre noen høy-profilerte rettsaker for å skremme folk bort fra nedlasting, men å ta alle er selvsagt umulig.

Bransjen håper på norsk piratlov

Den norske filmbransjen er naturlig nok glad for svenskenes vedtak og håper på en lignende lov her i landet:

– Det er jeg veldig fornøyd med. Det betyr at vi kan håpe på at vi kan få det tilsvarende i Norge på sikt, forklarer Generalsekretær i Norsk videogramforening, Roald Dye til NRK.

Hannemyr skeptisk

I Norge er det fortsatt slik at hver pirat må politianmeldes noe politiet overhodet ikke har ressurser til.

– Politiet har ingen kapasitet til å arbeide med dette. For dem er dette en liten sak. Myndighetene må arbeide med å få klarere lover. Dette må innarbeides også i norske lover, slik de gjør i Sverige, sier Dye.

Gisle Hannemyr er Universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo og ser på en slik lov som problematisk. Han mener det er politiet som skal etterforske lovbrudd og ikke de fornærmede i en sak.

Her i Norge er ingen tilsvarende lov på plass, men IFPI ba forrige uke Telenor sperre tilgangen til The Pirate Bay. Telenor har så langt ikke svart IFPI. Telenor har uttalt at de er skeptiske til å gjøre dette.

Kilder:
IDG.se
NRK.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse