Darren Houston tror Windows kommer til å stå i sentrum for en ny medierevolusjon.

Annonse


– Windows vil bli noe helt annet

LAS VEGAS (ITavisen.no): Darren Houston er Microsofts bindeledd mellom Windows 7 og Windows Live. I dette intervjuet forklarer han hvordan han skal få alt sammen til på henge i hop.

– To sider av samme sak

Windows 7 ble fredag sluppet i betaversjon. Samtidig har Windows Live gjennomgått en grundig oppussing , med både ny Messenger, nye måter å utnytte søkeresultater på og nye, smarte funksjoner i Hotmail.

– Målet vårt er å gjøre Windows Live til «den andre siden av Windows ». Med det mener vi at Windows-klienten på PCen er offline-delen, mens Live-delen er online. Tanken er at dette skal være to sider av samme sak. Og at det gjør Windows til noe mye, mye større enn det er i dag, sier Houston.

Visjon og virkelighet

Microsoft har for lengst forlatt tanken om at de skal kunne stenge brukerne sine inne i et uivers der de kontrollerer hele næringskjeden. Snarere tvert i mot: Nå ønsker de alle aktører velkommen i Windows-verdenen, slik at brukerne får bredest mulig tilbud.

Annonse
Men som kjent er ikke visjon og virkelighet alltid det samme. Jokeren i Microsofts verden heter innhold. Leverandørene av dette innholdet ? plate-, film-, spill- og programvareselskaper ? ønsker naturlig nok å beskytte eiendommen sin mot piratkopiering og uautorisert distribusjon.

Evig dilemma

– Dette er et evig dilemma det ikke finnes noe klart svar på nå. Apple har valgt å fjerne DRM (kopisikring, red. anm.) på musikken i iTunes. Det kan de gjøre fordi det er de som er markedsledende når det gjelder salg av musikk på nettet. Vi kunne neppe gjort det samme. Microsoft tror fullt og fast på at intellektuell eiendom trenger beskyttelse. Det er jo det vi selv lever av.

Selv om Windows Vista kanskje har et ufortjent dårlig rykte, er det liten tvil om at det er rom for forbedringer. Og de som har prøvd Windows 7, kan rapportere om et langt mer brukervennlig, stabilt og intuitivt operativsystem. Det synes Darren Houston naturlig nok er hyggelig.

– Bestemor må kunne bruke det

– At et nytt OS er stabilt allerede i betastadiet hører utvilsomt med til sjeldenhetene. Jeg tror vi har gjort veldig mye riktig her. Antallet feilmeldinger og advarsler er drastisk redusert, og det vil ikke oppstå samme driverproblematikk som med overgangen fra NT/2000 til XP og fra XP til Vista. Vi har innsett at det ikke er tilstrekkelig at et OS er stabilt og vanntett. Det må fungere for bestemødrene blant oss også.

Microsofts mange ulike merkevarer forvirrer mange. Hvor begynner MSN, og hvor slutter Windows Live? Og hva er egentlig forskjellen på Live Messenger og standard Messenger?

Merkevare-forvirring

– MSN er strategisk viktig for oss. Ikke minst fordi millioner av Messenger-brukere bruker MSN som begrep for chatting. Men vi innser også at brukerne ikke har helt klart for seg hva som er forskjellen på de ulike produktene og plattformene våre. Så det er ingen tvil om at Windows står i sentrum, og at det er Windows alt nå bygges rundt.

Ny vår?

Windows 7 kan med andre ord komme til å bety en ny vår for Microsoft, som de siste par åra har opplevd å bli kraftig utfordret av Linux på bedriftssida og Apple på forbrukersida. Houston har gått håp om at Microsoft vil slå godt fra seg.

– Som du vet begynte Microsoft som et selskap rettet mot forbrukermarkedet. Men etter hvert ble bedriftsmarkedet stadig viktigere. Vi har vist at vi kan klare oppgaven med å levere IT-strukturen til store selskaper. Men nå er fokuset på privatbrukeren, avslutter Darren Houston.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse