3D er «buzzword» på CES-messen, og alle står i kø for å oppleve det. For det er utvilsomt stor moro!

Annonse


3D kommer – helt sant!

LAS VEGAS (ITavisen.no): Etter å ha pøst på med et ukjent antall lyd- og bildeformater som har floppet (og med respekt å nevne et par som har slått an også), spurte elektronikkindustrien seg selv: «Hva skal vi finne på nå?»

Og svaret ble: 3D!

«Alle» har det

Vi har sett 3D før – seinest på IFA-messen i Berlin i september i fjor. Men da anså vi det mest av alt for å være et eksperiment. Eller i beste fall en slags høyteknologisk reprise på 1960-tallets svart hvitt 3D-filmer der folk satt i kinosalen med teite briller på seg.

Men, nei. Alle de store produsentene her i Las Vegas – fra Sony og Panasonic i nord til Samsung og LG i sør – kan presentere en eller annen form for 3D-teknologi Også spillbransjen er med. Både Intel og AMD/ATi har kort som støtter 3D, og det finnes allerede en god del spill.

Annonse


Gjør 2D til 3D

Samtidig finnes det teknologi som gjør 2D-materiale om til 3D. Samsung kunne blant annet vise hvordan standard Xbox-spill kunne ses i 3D-format. Også der ved hjelp av spesielle briller.

Briller er likevel ikke alltid briller. For om du har plasmaskjerm trenger du en type briller, mens LCD krever en annen. Så lett blir det ikke heller ikke denne gangen for de som vil være i forkant av utviklingen…

Brilefin kino

Råest er LG, som har satt opp en hel kino der de sluser inn folk, setter på dem (ikke fullt så teite som på 60-tallet) briller og viser dem animasjonsfilm som kommer ut av lerretet.

Vi lot oss selv lure inn i LGs kino, og fikk en skjellsettende opplevelse. Det må i rettferdighetens navn nevnes at alkoholinntaket kvelden før kan ha hatt en viss betydning, men det satt også skikkelige folk som ikke var nordmenn på tur der som så minst like bergtatte ut som oss…

– Dukk!

Filmen som ble vist var Fly Me to the Moon – en av ca. 40 filmer som har kommet ut i 3D-format. Noen bare på DVD, andre i høyoppløst format på Blu-ray.

Du føler virkelig at du flyr over landskapene. Figurene i filmen kommer ut av skjermen eller lerretet – du kan nesten ta på dem. Men det mest imponerende av alt er likevel objekter som bli kastet mot deg. Du føler et behov for å dukke – hele tiden.

Dundrende hodepine

Det finnes løsninger som ikke krever briller, men disse fungerer ike så effektivt som brillevarianten. LG kunne vise fram både projektorløsninger og en hel rekke LCD-TVer med 3D-mulighet.

Filmen må som sagt være i 3D, og skjermen må støtte 3D-formatet. Og ser du på en 3D-film uten briller, føler du plutselig et behov for å ringe optikeren. I verste fall ender det med dundrende hodepine…

Vorspiel-suksess

Kommer dette til en Expert-hylle nær deg? Det er vel riktig å si «tja». Fordelen med 3D-utstyr er at det også kan vise standard 2D-vare. Og kaster de inn 3D til en billig penge vil nok mange vurdere å anskaffe det.

For det vil utvilsomt være en hit på vorspielet å vise «Aliens» i 3D-utgave (bare utgitt i Korea så langt), der Sigourney Weaver og henes gjeng knerter slimete monstere så det virkelig spruter.

Etter å ha tørket oss godt, kan vi gå ut på byen…

Oppdatert: 11/1-2009 kl. 20.20