Nokia N97 kommer på markedet til sommeren, men har neppe den nye, trådløse strømoverføringen om bord.

Annonse


Bruk mobilen 12 ganger lenger

Når signalet fra antennen i mobiltelefonen din flytter seg til elektronikken, går mye strøm tapt.

Trådløs overføring

Dette faktum danner grunnlaget for en helt ny form for trådløs forflytting av elektriske impulser. Vanligvis brukes trådløs teknologi til å forflytte ting over lengre avstander – fra 10-30 meter med Bluetooth til 50-60 meter med WiFi. Eller flere kilometer med utendørs basestasjoner for mobiltelefoner.

Forskeren Atif Shamim ved Carleton-universitetet i Ottawa i Canada tenkte som så: Hva om vi bruker trådløs overføring av strøm internt i telefoner og andre bærbare enheter?

Da han prøvde ut prinsippet i laboratoriet, fikk han full klaff. Det var faktisk slik at man kunne spare vesentlig batterikapasitet på å la strømmen forflytte seg uten kabler eller printbaner.

Godt nytt for iPhone-brukere

– Det er aldri noen som har prøvd å forbinde antenne med de elektroniske kretsene trådløst før. Disse har tidligere blitt forbundet med hverandre via ledninger og en hel haug med andre komponenter. Og det er akkurat der energien går tapt, forklarer Shamim til Carleton Newsroom – internavisa til Carleton-universitetet.

I følge den kanadiske forskeren kan man regne med 12 ganger bedre batterikapasitet på apparater som benytter den nye teknologien. Dette lover godt både for iPhone og andre mobiltelefoner i framtida.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse