Egyptiske myndigheter frykter at iPhone kan avsløre militære hemmeligheter. Derfor forbyr de GPS på iPhone.

iPhone-GPS tatt av lufta

Om du kjøper iPhone i Egypt, kan du ikke regne med å finne fram.

Frykter avsløringer

Myndighetene i landet har nemlig bestemt at GPS-funksjonen skal deaktiveres. Grunnen er at de frykter at landets militære anlegg kan avsløres og blottlegges for fiendlige makter.

Apple har motvillig gått med på kravet, og det skal nå ikke være mulig å få kjøpt iPhone med GPS noe sted i det store landet ved Nilen.

Kan kjøpes fra utlandet

Noen entusiaster importerer telefoner på egenhånd, og det sies at brukte telefoner kjøpt via eBay er populært. Når disse hackes, kan de brukes både med egyptiske teleoperatører og med GPS-nettet.

Siden GPS er et verdensomspennende satellittnett som opprinnelig ble bygget i militært øyemed av USAs forsvarsmyndigheter, er det ikke mulig å skjerme et land totalt mot bruken av det.

Populær hos opposisjonelle

Det skal fortsatt være mulig å få kjøpt andre telefoner med GPS-funksjonen intakt i Egypt. Disse leveres av Nokia og de fleste andre store mobilprodusenter.

Hvorfor myndighetene har valgt å forby GPS bare på iPhone er ukjent. Men det spekuleres i at årsaken er at iPhone er den mest populære telefonen blant yngre brukere med penger. Og det er i denne gruppa man ofte finner folk som er i opposisjon til det autoritære styret i landet.

I våres organiserte opposisjonelle en stor protestaksjon via Facebook, noe som førte til at flere av initiativtakerne ble arrestert.

Kilde:
The New York Times