Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det var en maskin som dette som i forrige uke stupte 197 meter rett ned på grunn av en datafeil. (Ill.: Foto: Qantas)

Stupte rett ned på grunn av datafeil

Løpsk maskin skapte flydrama.

For en uke siden styrtet et Qantas-fly på vei fra Singapore til Perth i Australia plutselig ned 197 meter. Til sammen 51 av de 313 passasjerene om bord ble lettere skadet. I tillegg fikk flere av besetningsmedlemmene mindre skader.

Gikk 197 meter rett ned

Hendelsen ble først forklart med turbulens. Nå viser det seg imidlertid at en løpsk datamaskin om bord er den egentlige årsaken.

I følge det australske, statlige organet for flysikkerhet The Australian Transport Safety Bureau (ATSB) sendte maskinen ut en rekke gale signaler som fikk alarmene om bord til å gå. Deretter ble flyet dirigert 197 meter rett ned før pilotene fikk rettet opp flyet manuelt.

Dramatisk situasjon

Passasjerene om bord ble slengt opp i taket. Samtidig falt håndbagasje ut av lukene over setene.

Situasjonen ble naturlig nok opplevd som svært dramatisk, og flere av passasjerene måtte ha legebehandling etter flyturen.

Trygg teknologi?

Flyet var av typen Airbus A330, og mange spør seg nå om det høyteknologiske styringssystemet om bord på dette flyet er trygt nok.

Det meste kan overstyres manuelt, men datamaskinen har det siste ordet når det gjelder farlige manøvre.

Det franske Airbus-selskapet har nå sendt ut en melding til flyselskaper som bruker A330 med råd om hvordan man skal forholde seg til dataproblemet.

Kilde:
abc.net.au

Stikkord: australia