Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Picture 9

Her er de nye MacBookene

Alt om gårsdagens Apple-fest.

Pressekonferansen er nå ferdig, og journalistene til stede får nå teste ut de tre nyannonserte maskinene. Denne gangen fikk samtlige Macbook-serier en oppdatering.

Les under for en gjennomgang av hvordan pressekonferansen utartet seg, og les her for spørrerunden Steve Jobs hadde med publikum etter annonseringene.

Pressekonferansen har begynt!
Da var det igang, og Apples Tim Cook har satt igang å fortelle om Apples suksess det siste året. Grunnen til oppgangen skal skyldes flere ting:
– Langt bedre maskiner enn noen andre.
– Programmer som iWork, iLife og Leopard.
– Bootcamp som gjør overgangen mykere for folk som ikke kjenner OS-et så godt.
– Vista. Cook mener Vista gikk langt dårligere enn Microsoft hadde håpet, noe som åpnet en dør for Apple i markedet.
– Markedsføring. Apple har valgt en helt annen fremgangsmåte enn Microsoft for å fremme seg selv i markedet, og reklamene ser ut til å fungere. Han peker på Mac vs PC-reklamene som et godt eksempel.

Picture 1

Ny måte å lage Macbooks på
Nå har Steve Jobs og John Ivy kommet ut på scenen, og Ivy begynner å fortelle om hvordan dagens Macbook Pro blir laget.

En av problemene med byggeprosessen til en Macbook Pro er å lage den både tynn og slitesterk.

Picture 2

Mange små deler må til for at alt skal bli så stødig og solid som det endelige produktet har blitt.

Den nye teknologien har kulminert i dagens Macbook Air.

– Den kunne ikke produseres med den gamle metoden, forteller Ivy.

Så kommer han til delen vi allerede hadde antatt Apple skulle avsløre. De har oppdaget at det er mye enklere å lage solide, slitesterke aluminiumsplater hvis de begynner med én, stor aluminiumsklump.

Han avslutter med å si at de har brukt denne teknologien for å gjøre noe enda bedre, og tar teknologien videre fra Air-stadiet.

Og så kommer Steve tilbake på scenen.

Nvidia
Han forteller om Nvidia som kom til Apple og fortalte om deres nye skjermkort som kunne brukes i bærbare maskiner.

– Den har fått navnet Nvidia Geforce 9400 M – det er en fantastisk chip. Chipset og GPU i én og samme del. 70 prosent er GPU-en, 16 parallelle grafikkkjerner, 54gflops med grafikkytelse. Det er virkelig fantastisk, forteller Jobs.

– Det er 5 ganger så kraftigere enn vi har nå!, fortsetter han.

Picture 3

Ny trackpad
Forbedringene slutter selvfølgelig ikke med det innvendige. Laptopene har fått ny trackpad – denne gangen i glass. Overflaten skal være større, og støtter (selvfølgelig?) multi-touch. Flere fingerbevegelser skal også være implementert, for å gjøre hele OS-et mer tilpasset til trackpad-en.

I tillegg fjernes selve museknappen, og hele overflaten skal kunne brukes som museklikk.

Picture 12

Oppdatert Macbook Air
Macbook Air vil få en overhaling. Ny innmat med bedre grafikkkort, større harddisk og ny skjerminngang. Prisene vil ligge på 1799 dollar eller 2499 dollar, ut ifra hvilken konfigurasjon du velger. Maskinen vil være klar for salg i november.

Ny maskin
Og så kom den virkelige nyheten. Akkurat som snikbildene vi hadde sett tidligere. Svart tastatur, aluminiumskropp og glass-skjerm.

Picture 4

Maskinen har, som dere ser på det øverste bildet, bakgrunnsbelyst tastatur, bedre grafikk, multi-touch-trackpad, stereohøytalere, magnetisk lukkemekanisme og så videre. Jobs dveler ikke ved de vanlige specsene, og forteller videre om Nvidia-kortene.

Nvidia 32-grafikkkjerners kort, 9400, vil følge med som standard. Skulle man ville ha mer kan man velge 9600M, som øker kvaliteten betraktelig. Det går imidlertid ut over batteritiden, som vil synke fra 5 timer med 9400, til 4 timer med 9600M.

Picture 6

To versjoner
Macbook Proen vil komme i to versjoner. Den første til 1999 dollar, omtrent 12 000 kroner, direkte omregnet. Den vil ha 15,4 tommer skjerm, 2,4GHz Core 2 Duo, 2GB med DDR3 Ram, Nvidia 9400 og 9600M.

Den andre versjonen vil koste 2499 dollar, hvor prosessoren er raskere, 4GB Ram, dobble grafikkminne og 320 GB-harddisk.

Ny Cinema Display
De slipper i tillegg en ny skjerm. Den første med LED-bakgrunnsbelysning, og den vil ha tre kabler hengende ut bak. Én magsafe-strømkontakt for laptopen, én USB-ledning og én mini display port (den nye inngangen til Macbook Pro-en).

Picture 7

Billigere Macbook (i USA)
Steve Jobs fortsetter å slenge ut nye produkter, og han begynner å snakke om dagens Macbooks som er priset til 1099 dollar i USA. De setter nå ned prisen til 999 dollar, drøye 6000 kroner her i Norge.

I tillegg hadde Jobs fått med seg at mange ville ha bedre grafikk, aluminiumskropp og mer minne – noe den nye Macbooken tydeligvis skal få.

De norske prisene er nå ute på Apples onlinebutikk. Det var ikke akkurat billigere:

2.0GHz

* Intel Core 2 Duo-prosessor
* 2 GB DDR3 Hukommelse
* 160 GB harddisk1
* NVIDIA GeForce 9400M-grafikkprosessor

* Sendes ut: 7 arbeidsdager
*
* Gratis levering
* kr 10.990,00
* (kr 8.792,00 ekskl. mva)

2.4GHz

* Intel Core 2 Duo-prosessor
* 2 GB DDR3 Hukommelse
* 250 GB harddisk1
* NVIDIA GeForce 9400M-grafikkprosessor

* Sendes ut: 7 arbeidsdager
*
* Gratis levering
* kr 13.490,00
* (kr 10.792,00 ekskl. mva)

I tillegg ser det ut til at den gamle Macbooken i hvitt fortsatt vil være i salg. Den ligger på 8590, men har dermed også langt dårligere spesifikasjoner. Se selv her.

Skulle du være interessert i den svarte, gamle Macbooken må du nok ta turen til Finn.no. Apples vil ikke lenger fortsette produksjonen, og du får nøye deg med en Macbook i hvitt eller en i aluminium.

Vi er i kontakt med Apple Norge for å få bekreftet prisene. Det virker rart at de norske prisene ikke følger den amerikanske prisreduksjonen, så vi får se hva det blir til.

Oppdatert:Prisene er bekreftet. Den amerikanske prisreduksjonen ser ikke ut til å påvirke de norske prisene.

Picture 8

Den ligner rett og slett veldig mye på den nye Macbook Pro-en, bare litt mindre. Samme glass-skjerm og stor touchpad. Tastaturet er svart og kroppen er av aluminium.

To modeller
Også denne kommer med to modeller med ulike konfigurasjoner.

1299 dollar vil amerikanerne måtte punge for for den 13,3-tommers store bærbare maskinen – drøye 7000 kroner. Den vil ha 2GHz Core 2 Duo-prosessor, 2GB minne, Nvidia 9400-skjermkort og 160 GB harddisk.

Den andre modellen vil ligge på 1599 dollar. Den vil ha 4GB ram, 320 GB harddisk, tastatur med bakgrunnsbelysning og mulighet for 128GB SSD.

Picture 10

Hva de norske prisene på maskinene vil bli er fortsatt uvisst, da Apples norske nettbutikk fortsatt er nede. Steve Jobs har imidlertid gjort det klart at maskinene (untatt Macbook Air) allerede er sendt ut, og vil være klare for kjøp allerede imorgen. Har du sett noe som frister enda?

Macbook Pro ser ikke ut til å bli så mye billigere, men det overrasket kanskje ikke så mange. Her er informasjonen fra norske Apple Store:

2.4GHz
Intel Core 2 Duo-prosessor
15-tommers widescreenskjerm
2 GB Hukommelse
250 GB harddisk1
NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT med 256MB
Sendes ut: 7 arbeidsdager

Gratis levering
kr 16.490,00
(kr 13.192,00 ekskl. mva)

2.53GHz
Intel Core 2 Duo-prosessor
15-tommers widescreenskjerm
4 GB Hukommelse
320 GB harddisk1
NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT med 512MB
Sendes ut: 7 arbeidsdager

Gratis levering
kr 20.490,00
(kr 16.392,00 ekskl. mva)

Kilde:
Engadget

Annonse
Stikkord: Apple, apple store, gratis, harddisk, intel, intel core, jobs, mac, macbook, macbook air, macbook pro, Microsoft, minne, nettbutikk, nvidia, programmer, skjermkort, steve jobs, tastatur, vista