Annonse


Bedre og bedre fotball

Det mest spennende med Electronic Arts’ FIFA-foretak er alltid i hvilken grad de fjerner ting en var fornøyd med i forrige års utgave, før de legger til egenskaper en kanskje ikke blir fullt så fornøyd med.

FIFA 09 er i så måte et aldri så lite unntak, for her er EA i hovedsak klart å dyrke det som var bra, uten at de har gjort fundamentale endringer som irriterer vettet av spillerne.

Førsteinntrykket er, som vanlig med FIFA-spillene, dønn solid. Valget av Ronaldinho som trynefaktor framstår i oktober 2008 dog som ganske diskutabelt, all den tid brasilianeren i disse dager er mest kjent for stillestående midtbanesluntring ala John Barnes på slutten av sin Liverpool-karriere. Hans glansdager synes å være forbi, i det minste midlertidig, men så lenge jeg slipper å se sutretrynet til Cristiano Ronaldo hver gang jeg starter opp spillet skal jeg ikke klage.

Hva er nytt?
Årets nyvinninger inneholder ingen revolusjoner, men det er for så vidt like greit. FIFA 09 er nå så fullt av ulike spillmoduser at det begynner å bli vanskelig å holde orden på hvilken som gjør hva.

Annonse


Be A Pro (BAP) er nå utvidet til å gjelde hele sesonger der du kan ha med deg inntil tre venner på laget, og sammen utvikle en enkeltspillers karriere fra lovende talent til bortskjemt snobb med større bilpark enn Oslos største BMW-forhandler. Et poengsystem gjør deg i stand til å “oppgradere” spilleren med nye og/eller bedre egenskaper etter hvert som du samler opp såkalte erfaringspoeng, som inkasseres ved å prestere i henhold til for eksempel mål og skudd, eller noe så banalt som å unngå å havne i offsidefella gang på gang på gang.

Personlig synes jeg fortsatt BAP fort kan bli en ensom affære, først og fremst fordi det å spille venstreback eller defensivt midtbaneanker ser mer glamorøst ut på TV enn det er i virkeligheten, altså på FIFA.

De som er tilhengere av BAP vil derimot kjenne at det bruser i blodet med (den også nye) online-delen. Her kan du spille sammen med inntil nitten andre spillere, noe som må være uoffisiell rekord i nettverksspilling på Xbox Live. Det morsomme er at hver eneste spiller er menneskestyrt, det ikke fullt så morsomme er at det er veldig vanskelig å vinne kampen om å spille på de mest attraktive posisjonene på banen (spiss eller ving), fordi tjue spillere trykker som besatt på kontrolleren for å bli nettopp spiss eller ving.

Alltid oppdatert
Et annet nevneverdig 09-framskritt er Adidas Live Season (gjett hvem som er sponsor?). Den består av ukentlige nedlastninger med form-data for alle lagene i utvalgte ligaer. Tippeligaen er dessverre ikke én av dem, men de store, europeiske ligaene er godt representert. Live Season innfører et element av realisme hvis du for eksempel velger et lag som tradisjonelt sett alltid gjør det bra, uavhengig av hvordan årets sesong faktisk forløper, så hvis Arsenal raser nedover tabellen i virkelighetens Premier League, vil dette gjenspeiles i spillmodusene Kick-Off, rangerte online-kamper og i den interaktive ligaen.

EA har vært generøse nok til å inkludere et gratis abonnement for én Live Season-liga, men hvis du ønsker flere må du betale for det.

For min del har de viktigste forandringene likevel skjedd der det betyr mest: Selve spillbarheten.

Ved første øyekast synes ikke forandringene fra FIFA 08 spesielt radikale, og det er de da for så vidt heller ikke. Sammenliknet med Euro 08, derimot, er det opplagt at EA Sports har funnet ut hastigheten ble for langsom, for her er den skrudd opp igjen til bortimot 08-nivå. Du kan naturligvis justere spillhastigheten mellom tre fartsnivåer hvis du ønsker det, men disse vil naturlig nok ikke ha noen innflytelse på online-spillingen.

Flere pressmidler
Når en begynner å spille vil en derimot ganske raskt legge merke til flere positive justeringer. Den tydeligste er at de fleste kampene virker enda tettere, forutsatt at du ikke spiller et fjerdedivisjonslag mot Barelona. Forsvarsspillet er skjerpet, offsidefellene har blitt enda mer effektive, samtidig som de samme fellene kan utnyttes av spillere som er smarte nok til å omgå dem. Det er likevel ikke så enkelt som en skulle tro. Selv en lynrask Ronaldo vil kunne stoppes, blant annet fordi det nå finnes hele fire forskjellige press-kommandoer, som, hvis brukt på riktig måte og til riktig tid, kan sette en stopper for nesten hvem som helst. Er Ronaldo først forbi, derimot, er det bare keeperen igjen.

De har heldigvis også blitt bedre – det gode, gamle avslutt-lavt-trikset fra FIFA 08 er for eksempel ikke lenger noen gullgruve – og keeperne lar seg ikke lure fullt så enkelt som før. De er likevel ikke i stand til å utføre mirakler, så ressursene bør naturligvis settes inn på taktikken, ikke på en enkeltmannsprestasjon.

Taktikken er til gjengjeld nå så detaljfiksert at du kan kontrollere hele elleve forskjellige parameter tilknyttet sjanseskaping, forsvarsspill og oppbygging. Du kan lage flere forskjellige oppsett, som så kan påkalles mens du spiller. Leder du 2-1 kan det være smart å legge forsvaret en smule lavere enn hvis du for eksempel leder 4-0.

Linjedommer?!
Fint er det også at spillerne i faste situasjoner har blitt mer fleksible enn før (legg merke til hvor bevegelige spillerne er på for eksempel cornere når du er det forsvarende lag), og, ikke minst, at det nå er mulig å foreta utspill fra keeper nesten umiddelbart etter at han har fanget ballen.

Hvis du etterstreber den totale fotballopplevelsen vil du forøvrig smile bredt når du ser at både linjedommere og dommer er på plass på og utenfor banen.

Du vil kanskje ikke smile fullt så bredt når du skal lete deg fram til urangerte Xbox Live-kamper. Av ukjente årsaker har EA gjemt bort noen av Live-valgene langt ned i Online-hierarkiet, slik at du må fem nivå ned for å finne noen av de mest brukte kamp-alternativene.

Konklusjon
Det er heller ikke til å komme bort fra at selv om årets FIFA-spill er det beste vi noensinne har sett hva spillerbevegelse og -manøvrerbarhet gjelder, så henger fortsatt noen av de gamle syndene igjen i forhold til når du kan styre spillerne helt fritt. Slik er det for eksempel ved lange baller fram mot spissene, hvor du ikke alltid får frigjort deg helt fra motstanderen. Det samme kan av og til gjelde ved grunnleggende pasningsspill, hvor ballmottakeren simpelthen ikke får lov å bevege seg mot ballen helt uten videre.

Konklusjonen er likevel grei. Spillbarheten og antall online-varianter er hovedgrunnene til at du skal kjøpe FIFA 09, og selv om vi velger å holde igjen sekseren til de får filt bort de siste restene fra foregående generasjoner, er dette et av de morsomste sportsspillene du kan få tak i akkurat nå.

Annonse


Annonse


Annonse