Jammie Thomas slipper kanskje å bli konfrontert med fildelingsbevis når saken hennes kommer opp igjen.

Annonse


Totalt nederlag for platebransjen

For ett år siden ble den 30 år gamle amerikanske alenemoren Jammie Thomas dømt til å betale platebransjen 1,2 millioner kroner for 24 låter hun skal ha lastet ned og delt ut via fildelingstjenesten Kazaa.

– Et juridisk makkverk

Dommen har siden vært sterkt omstridt i USA, og mange juridiske eksperter har kalt den et makkverk.

Nå har Jammie og hennes støttespillere fått medhold i rettsvesenet.

– En farse

Dommeren Michael Davis ved Minnesota District Court har rett og slett opphevet dommen, under henvisning til at den er dypt urettferdig og i strid med rådende rettsprinsipper.

Annonse


– Retten forsvarer ikke Thomas handlinger, men det ville være en farse å si at en enslig mor som bruker Kazaa kan sammenlignes for eksempel med globale finansselskaper som bryter opphavsretten for å tjene penger i verdipapirmarkedet, skriver Davis.

Han mener at Thomas lastet ned musikk ulovlig bare for egen vinnings skyld, og at det hun gjorde kan sammenlignes med butikktyveri. Men å straffe henne for storstilt brudd på opphavsretten og tap i millionklassen, hører ikke noe steds hjemme, mener dommeren.

Vil ha slutt på slike saker

Han har nå tilkjent Thomas retten til å få saken sin opp på ny. Samtidig ber han Kongressen sette foten ned for opphavsrettsrelaterte dommer med det han kaller overdrevne erstatningssummer.

Den overraskende dommen er så langt et totalt nederlag for platebransjeorganisasjonen RIAA, som har satset mye penger å prestisje for å få den fattige indianerkvinnen dømt.

Kilder:
Yahoo/AFP
BetaNews.com
Afterdawn.com

Annonse