Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Noel Lee fyker rundt på en Segway-sykkel og tror fullt og fast på at bedre kabler gir bedre bilde. (Ill.: Foto: Tore Neset)

Kabelkjendis på ståsykkel

– Det er stor forskjell på HDMI-kabler.

BERLIN (ITavisen): I 1979 fant kinesisk-amerikaneren Noel Lee ut at han kunne høre forskjell på høyttalerkabler. I dag leder han en bedrift som omsetter for 500 millioner dollar i året.

Både de lærde og de mindre lærde strides om det virkelig er mulig å høre og se forskjell på kabler. Spesielt gjelder dette digitale kabler, som jo bare skal overføre nuller og enere.

– Følte meg født på ny

Man skulle kanskje tro at forretningen til Lee ble ødelagt etter at alt lyd- og bildeutstyr (PCer inkludert) kobles sammen med HDMI ? En digital universalkabel som erstatter en drøs med analoge kabler.

Men nei. I følge Lee var dette gode nyheter for ham.

– Da jeg hørte om HDMI følte jeg meg nesten født på ny. Jeg skjønte at dette ville bety en ny vår for kabelindustrien, og dermed for Monster Cable , sier Lee.

Omstridt superkjendis

Han har møtt opp her i Berlin i egen person, noe som i bransjesammenheng er noe av en begivenhet. Lee er nemlig det nærmeste man kommer en omstridt superkjendis innen hifi og hjemmevideo.

Problemer med ryggen gjør at han velger å suse rundt i messa på en Segway hi tech motorisert ståsykkel.

Fire klasser HDMI

Monster Cable har intet mindre enn fire high end klasser HDMI-kabler i tillegg til to standardkabel og en overgangskabel mellom DVI (standarden du ofte finner på PCer og projektorer) og HDMI. Eskene er delt inn etter hvilke hastigheter de etter sigende skal takle, fra 2,3 til 10,2 Gigabits pr. sekund.

– Det er ingen selvfølge at kabelen virker. Og det trenger ikke være kabelens feil om skjermen er svart. Det er ikke alltid utstyr snakker sammen, selv om kabelen er OK, sier Lee.

Så overlater han scenen til en mann i hvit frakk som han kaller «Dr. Einstein». Einstein skal tilsynelatende bevise at noen HDMI-kabler er bedre enn andre ved å kjøre dem gjennom et Windows-program.

Einstein-testen

I programruta står det henholdsvis «passed» eller «failed», alt etter resultatet. Ikke overraskende faller den billige, umerkede kabelen som er kjøpt på nettet igjennom når bitraten bgynner å bli høy. Med Blu-ray og HDTV blir det fort mye digital «mat» å gomle på.

Vi føler oss fortsatt ikke overbevist. For alle kan leie inn en mann i hvit frakk og kalle ham Einstein. Og alle kan lage et PC-program som roper «passed» og «failed» på bestilling.
Vi har likevel selv opplevd at én HDMI-kabel virker, mens en annen gir svart skjerm eller ingen lyd. Men det er fullstendig uavhengig av merke og pris?

Stikkord: digital, hdmi, ifa, ifa 2008, skjerm