Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Jammie Thomas slipper kanskje å bli konfrontert med fildelingsbevis når saken hennes kommer opp igjen. (Ill.: p2pnet.net)

Fildelingssak kan bli avvist

Dommer i tvil om rettsgrunnlaget.

Dommer Michael Davis i Duluth, Minnesota skal sammen med en jury ta stilling til om Jammie Thomas er skyldig i å ha gjort 24 musikkstykker tilgjengelig via fildelingsnettverket Kazaa.

Strid om mappe

Hun ble i oktober i fjor dømt til å betale 1,2 millioner kroner for dette. Men siden har det blitt sådd tvil om selve grunnlaget for saken.

Musikkfilene ble funnet i en mappe som Thomas hadde gjort tilgjengelig for andre fildelere. Men skal man tolke loven strengt, så er ikke dette det samme som å «publisere», slik platebransjeorganisajonen RIAA hevder. Og det finnes ikke noe forbud mot «å gjøre tilgjengelig».

– Har beviset

Dommer Davis har gitt uttrykk for at han trolig må avvise saken, siden det ikke foreligger noe straffbart forhold formaljuridisk sett.

RIAA hevder på sin side at de har beviset. Deres agenter klarte å laste ned låtene fra Jammie Thomas maskin.

Provokasjon

Men dette er en form for provokasjon som Davis ikke vil være med på. RIAA og deres advokater må bevise at Thomas aktivt har distribuert musikkfilene, og at de med hennes vitende og vilje og medvirkning har forflyttet seg fra hennes harddisk til en fremmed persons harddisk.

Utfallet av saken vil ha stor prinsipiell betydning for fildelingsmiljøet og underholdningsbransjen.

Dårlig inntrykk

Så langt har Jammie Thomas opptreden i retten ikke gjort det beste inntrykk. Jurymedlemmenet Michael Hegg beskrev henne slik:

– Forsvaret hennes sugde. Jeg vet f… ikke hva hun tenkte, for å si det som det er.

Inntrykket har heller ikke blitt bedre ved at nettstedet Freejammie.com solgte underbukser med «Free Jammie Thomas» på.

Det er også sådd tvil om hun kan gjennomføre saken, høygravid som hun er.

Kilder:
Ars technica
The Register

Stikkord: fildeling, harddisk, jammie thomas, riaa, the register