Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ideapad S10 skal ta opp konkurransen med Asus, HP og alle de andre som er på markedet for små og billige bærbare. (Ill.: Lenovo)

Lenovo med EEE-konkurrent

Lanserer mini-laptop til 2500 kroner.

Asus hendige mini-laptop EEE har solgt over en million, og er nå å finne i norske nettbutikker.

Ti tommer og 160GB

Ikke overraskende vil flere inn på dette markedet. Derfor har Lenovo (tidligere IBM) nå lansert modellen Ideapad S10, som skal koste 2570 kroner (500 dollar) i USA.

Maskinen har ti tommers skjerm, 80 eller 160GB harddisk (5400 rpm) og kjører med en 1,6 Intel Atom N270-prosessor og 2GB RAM.

Kortleser

Som vanlig har ikke maskinen optisk diskstasjon, men derimot finnes en hendig kortleser om bord. Den er også utstyrt med webkamera.

USA-versjonen av maskinen bruker Windows XP som operativsystem, men Lenovo planlegger en Linux-versjon.

Mindre utgave med Linux

Denne maskinen har ni tommers skjerm, og blir dermed enda mer reisevennlig enn den første utgaven.

Linux-maskinen med mindre skjerm skal eter planen ut på markeder utenfor USA, så det er gode sjanser for at den dukker opp her i landet. Med norsk moms vil prisen ligge på omtrent det samme som EEE, litt i overkant av 3000 kroner.

Mange om beinet

Det begynner for øvrig å bli ganske trangt på markedet for lette og billige, bærbare PCer. I kjølvannet av Asus EEE har Acer kommet med en superlett Aspire-modell, MSI har lansert Wind og HP kommet med Mini-Note i samme pris/spesifikasjonsgruppe.

Samtidig har populariteten til dene typer maskiner skapt et problem for Microsoft. Windows Vista kjører dårlig på de små maskinene, og selskapet har dermed måttet forlenge levetiden til Windows XP for å møte konkurransen fra Linux.

Kilder:
Notebookreview.com
Eweek.com
The Inquirer

Stikkord: acer, asus, asus eee, atom, eee, harddisk, intel, intel atom, laptop, lenovo, skjerm, the inquirer, vista, windows, windows vista, windows xp, xp