Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Hvem vet best: Politiet eller GPS-en?

Slipp fartsbot med GPS-en

Brukes for å bevise egen uskyld i USA.

En rettsak i USA kan få store konsekvenser for hvordan politiet måler farten til passerende biler, og hvordan dagligdags forbrukerelektronikk kan fungere som bevismateriale i rettsaker.

GPS-data som bevismateriale
Den 18-årige Shaun Malone ble for en stund siden tatt av politiet i fartskontroll for å ha kjørt i 100km/t i en 70-sone. Vanligvis ville en sak som dette raskt gå gjennom rettsystemet, og tenåringen ville blitt erklært skyldig. Det er tross alt vanskelig å motbevise politiet i saker som dette.

Bilen attenåringen kjørte var imidlertid utstyrt med et avansert GPS-utstyr, installert av foreldrene for å holde følge med kjøremønsteret til sønnen. Her er det ikke snakk om et vanlig GPS-system dom varsler om høyre- og venstresvinger, men et avansert system som kan sender beskjed til en datamaskin hvert 30. sekund med informasjon om både fart og lokasjon.

GPS-en sier 70, politiet sier 100
Første runde i rettsalen gikk som forventet, og Malone ble dømt skyldig. Han klaget, og fikk tatt opp saken på nytt. Både han og foreldrene sto fast på at GPS-en sa han hadde kjørt i nøyaktig 70 kilometer i timen, og at politiet hadde tatt feil.

Begge parter dro frem ekspertvitnene sine for å kaste dårlig lys over den andre partens teknologi. Det slående var imidlertid at en ekspert som hadde i første hånd sagt at GPS-dataen ikke var nøyaktig nok, endret på sin opprinnelige uttalelse, og bekreftet at GPS-en var nøyaktig.

Fortsatt ikke ferdig
Hva det endelige utfallet blir må vi vente til oktober å se. Saken har blitt langt større i statene enn de 190 dollarene Malone eventuelt måtte betale hvis han skulle tape saken. Hvis han vinner vil politiet sansynligvis måtte gå igjennom både rutiner og sin teknologi, og flere vil sansynligvis investere i avanserte GPS-enheter.

Det er imidlertid klart at slik informasjon også kan brukes mot føreren av politiet. Det hadde vært en annen situasjon hvis han hadde kjørt for fort, og politiet kunne brukt GPS-dataen til å bekrefte deres målinger.

Kilde:
Ars Technica

Stikkord: ars technica, gps, usa