Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iphone765_1215688119

Alt om 3G-iPhone

Det du trenger å vite om Apples nye mobil.

Akkurat nå (06:00) har Telebutikken Byporten i Oslo åpnet dørene for de som vil ha Apples nye iPhone først i Norge. De andre butikkene følger etter klokka 09:00 og 10:00.

Testene

Først: testene. Telefonen er testet på en rekke norske nettsider, inkludert Dinside. De aller fleste konkluderer med det samme: en sexy telefon, svært sterk på multimedia og nett, en lek å bruke, god brukervennlighet og endel forbedringer og funksjoner (3G, GPS og App Store) i forhold til første utgave.

Den perfekte mobil? Nei, men den kommer nærme mener mange. Av bakdelene går disse punktene ofte igjen: ikke innebygget støtte for MMS (kommer som en tredjepartsapplikasjon?), dårlig kamera, dårlig batterilevetid og kanskje ikke helt optimale abonnementspriser.

I tillegg er det kun Netcom som har telefonen her i Norge, ihvertfall ved lansering. Vi får se hva som skjer. Man skal ikke se bort ifra at denne telefonen havner hos andre teleoperatører også når det har gått litt tid.

App Store

Det er allerede over 500 applikasjoner i Apples nettbutikk App Store. Noen gratis, andre ikke. Blant annet selges det e-bøker fra rundt fem kroner boka. Det er for mange programmer å sette seg inn i her og nå, men Last.fm-applikasjonen vil nok glede mange.

En videogjennomgang av App Store finner du her. Gizmodo mener tjenesten fungerer perfekt. En liste over alle gratis-programmene fra App Store finner du her (starter iTunes). Lifehacker har også en fin oversikt over de beste gratis-programmene.

App Store har over 500 programmer allerede, mange av dem gratis.

iPhone som fjernkontroll

Gizmodo har også testet iPhone som fjernkontroll. Dette er en ny funksjon i versjon 7.7 av iTunes. Nettsiden bruker store ord om funksjonen. «Perfectomfgthisissocool» summerer vel det hele opp ganske greit.

Man kan styre musikk, video, podcasts og filmer lagret på PCen eller på en AppleTV. Og, den viser spillelister. Konklusjonen til Gizmodo: last ned .

Spill

I App Store er det så langt 17 spill. Super Monkey Ball, Moto Racer, Cromag Rally, Frisbee Golf og endel andre. Ikke så veldig mye spennende enda, men Spore og Crash Bandicoot Nitro Kart 3D er underveis.

Mange av spillene bruker bevegelsessensorene i iPhone som gjør at man kan tilte telefonen, hendig i bilspill der hele telefonen blir et ratt. Dette spillet er rimelig imponerende i så måte.

Spore demonstreres på iPhone:

Hva er inni?

Det slår aldri feil: hver gang det kommer et hot nytt produkt må en eller annen tekno-nerd pelle alt fra hverandre. 3G-iPhone er intet unntak.

Gutta fra iFixit har tatt fra hverandre ca. hver eneste lille del og prøver å sette navn på alle komponentene. Les alt om det her.

iFixit har blant annet funnet ut at batteriet ikke sitter helt fast. Kanskje blir det stort-marked for nye batterier om mannen i gata klarer å skifte batteri selv når det starter å bli sløvt? Kanskje uansett ikke verdt å bryte garanti.

Det er alltid noen som må se hva som er under plasten.
(Ill.: iFixit)

Legg inn iPhone OS 2.0 på gammel iPhone

Har du en første-generasjon iPhone og utålmodig med å legge inn Apples 2.0-OS til iPhone. Frykt ikke. Macrumors har en guide for hvordan man legger inn OSet allerede nå.

Fordelen er selvsagt at App Store fungerer, men husk at alt innholdet på telefonen blir slettet så backup er et must. 2.0 koster 70 kroner til iPod Touch.

Fått 3G-iPhone? Del erfaringene.

Kilder:
Kotaku
iFixit
MacRumors
Gizmodo

Stikkord: 3d, app store, Apple, backup, batteri, batterier, bilspill, gps, iphone, ipod, kart, mms, multimedia, netcom, nettbutikk, ord, os, programmer, spore