Det er lite som er så vakkert som hundrevis av lysende skjermen en mørk påskekveld.

Annonse


Dette kan redde TG

Er dataspill kultur? Det spørsmålet stiller Fylkesskattekontoret i Hedmark seg negativt til. Tidligere ble det kjent at de kom til å kreve moms for dataarrangementet The Gathering – en årlig begivenhet og høydepunkt for mange, som finner sted i Vikingskipet på Hamar.

Les også: Krever millioner av norsk nerdefest

Kjemper fortsatt

KANDU (Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom) kjemper fortsatt for at The Gathering skal bli fritatt for momskravet, som strekker seg helt tilbake til 2005. Skulle de ikke greie det, vil The Gathering måtte punge ut med nesten to millioner.

Etter at de mottok det formelle varselet fra Fylkesskattekontoret i Hedmark, har KANDU sendt et tilsvar (PDF) på avgjørelsen. Nå jobber de med en søknad til finansdepartementet om generelt momsfritak for alle datatreff i Norge, som baserer seg på §70 i «Lov om merverdiavgift».

Annonse


I Kulturloven, §4 heter det blant annet: « Fylkeskommunen og kommunen skal syta for økonomiske, organisatoriske, informerande og andre relevante verkemiddel og tiltak som fremjar og legg til rette for eit breitt spekter av kulturverksemd regionalt og lokalt.».

KANDU
(Ill.: kandu.no)

Ser positivt på det

Andreas-Johann Ulvestad er nestleder i KANDU, og jobber med momssaken. Han er positiv.

– Jeg tror vi vil greie det. Trond Giske var ute i påsken og støttet oss i media, vi har registrert støtte fra opposisjonen på Stortinget og regjeringspartiene. Det vil være et politisk selvmord hvis vi ikke får gjennomslag for denne saken her, sier Ulvestad til ITavisen.

Ulvestad har vært i møter med flere partier som stiller seg på KANDUs side.

– Vi hadde et møte med finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet i forrige uke, og skal møte representanter for alle regjeringspartiene denne uka, sier Ulvestad. Han kan også fortelle at Kirke- og Kulturdepartementet ser på saken.

– Vi har mange baller i lufta, fortsetter Ulvestad. Vi kjører hardt både juridisk, klagemessig og politisk.

Ikke fornøyd med rapporten

I rapporten Skatteetaten sendte til KANDU, henvises det til telefonsamtaler mellom Skatteetaten og KANDU. Skatteetaten mener at KANDU skal ha sagt at «[…] de fleste kommer for å koble opp pc mot det store nettverket med tanke på å spille og dele filer. Kun en liten andel benytter seg av tilbudene som foredrag, kino og konserter.» Det mener Ulvestad er galt.

– Det er totalt feilvridd i forhold til det vi sa, sier Ulvestad. Jeg mener det er en betenkelig, om ikke ulovlig, måte å drive saksbehandling på. Det bør dokumenteres, man burde ta det opp på bånd eller transkribere samtalen. Det har med rettssikkerheten å gjøre, sier han.

– The Gathering skal være for alle

I år måtte The Gathering ta moms på billettene, Ulvestad forteller at selv om de fikk fylt opp alle plassene, gikk det tregere enn tidligere år.

– Det var et merkbart dårligere salg av billetter i år. Vi greide å fylle alle plassene til slutt, men det var etter at vi gikk aktivt ut i media med informasjon om momssaken, forklarer Ulvestad. – Vi ønsker ikke at The Gathering skal være elitistisk, men et arrangement som alle skal ha mulighet til å delta på.

Kulturbegrep

– Momsloven sier tydelig at det kun skal være moms på næringsvirksomhet. Gjelder kulturbegrepet kun tradisjonelle ting som teater?, spør Ulvestad.

– Hvis man ser på et dataparty som næringsvirksomhet, og ikke kultur, er det et totalt brudd på Stortingsmeldinga om dataspill, der det kommer klart frem at dataspill er kultur, avslutter Ulvestad.

Skriv under på opprop

KANDU har startet en underskriftskampanje på opprop.no, der de oppfordrer alle som er enige til å skrive under. I skrivende stund har 1831 personer signert oppropet.

Hva mener du? Er arrangementer som The Gathering kultur eller næringsvirksomhet? Si din mening i debatten!

Annonse