VIDERESENDER:  Den norske bredbåndsleverandøren Start.no videresender Tøndel-brev til sine kunder.

Annonse


– Har videresendt Tøndel-brev i årevis

Den norske internettleverandøren Start.no har i flere år rutinemessig videresendt henvendelser til sine brukere når disse blir sporet og identifisert som fildelere av norske og internasjonale aktører. Henvendelsene kommer både fra advokat Espen Tøndel og fra internasjonale rettighetsaktører.

Vil synliggjøre overvåking

– Vi håndterer dette på samme måte som kunder som er infisert med virus eller spammer mye. Vi ser på det som er service til den som er ansvarlig for linja at vi videreformidler informasjon vi mener de bør være klar over, sier bredbåndsansvarlig Arnstein Larsen i Start.no til ITavisen.

Larsen understreker at selskapet aldri har vurdert å stenge linja til kunder som rapporteres for fildeling. I tilfeller med virusproblematikk har imidlertid selskapet sett seg nødt til å stenge linjer for å sikre eget og andres nett.

– Naturlig å videreformidle informasjon

– For oss er det naturlig å videreformidle informasjon. Vi mener kundene har rett til å vite når det foregår sporing. Kapasitetshensyn kommer også inn i bildet, så alle elektroniske henvendelser blir ikke videresendt, selv om vi formidler så mange vi kan, sier Larsen til ITavisen.

Annonse


Larsen påpeker at det ikke er noen nyhet at advokat Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen sender ut brev til norske internettleverandører med ønske om videreformidling til brukerne. Larsen slutter seg imidlertid til IKT Norge i at Tøndel ikke har rett til å pålegge selskapet noe som helst.

Vil følge bransjenorm

– Som selskap er vi ikke medlem av IKT Norge, men dersom det kommer en bransjenorm for denne problematikken, vil vi selvsagt følge denne, sier Larsen til ITavisen.

Start.no har blant annet videreformidlet brev fra advokat Espen Tøndel med et vedlegg som forsøker å lure fildelerne til å identifisere seg selv ved å skrive under på at de aldri skal dele filer mer. Larsen kan ikke huske at selskapet har mottatt en eneste tilbakemelding fra kundene på disse brevene, så han regner med at kundene er kloke nok til å avsløre innholdet for det det er.

Tjener ikke på fildeling

Larsen stusser også på at advokatfirmaet Simonsen hevder at bredbåndsleverandører tjener på fildeling.

– Våre kostander er knyttet til faktisk båndbredde, så dette er ikke tilfelle. Tvert imot viser eksempler fra Norge og USA at nettleverandører på eget initiativ har lagt begrensninger på fildeling. Dette har ikke vi vurdert, sier Larsen.

Brukerens ansvar

– Vi leverer et hull i veggen. Hva folk bruker det til, blir deres eget ansvar. Å hevde noe annet blir som å anmelde vannverket i Trøndelag fordi noen bruker vannet deres til å lage hjemmebrent, sier Larsen til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse