sam og max 3

Annonse


TEST: Sam & Max Episode 6

Gratulerer, Telltale Games. Dere har fått det til. En komplett sesong av Sam & Max ferskeste eventyr er nå over, og samtlige seks episoder ble levert tidsnok, på månedlig basis, uten forsinkelser. Og klarte i tillegg å underholde oss hele veien gjennom. Det fungerte. Tre-fire timer med spill for rundt en femtilapp i måneden, ganske så bra deal spør du oss. Og kvaliteten holdt seg hele veien, tilfredsstilte gamle Sam & Max-entusiaster og mer tilfeldige spillere.

Men episodene hadde sine problemer, som vi også påpekte flere ganger i våre anmeldelser. Telltale gjenbrukte lokasjonene veldig ofte. Omtrent hver episode bygde på det samme konseptet, og sentrerte rundt gjentatte besøk hos Bosco og Sybil, som satt på nøkkelen til den store gåten som foregikk et annet sted. De samme figurene hadde også tendenser til å dukke opp gang på gang, og noen av episodene nektet å introdusere nye karakterer i det hele tatt.

Vanskelighetsgraden har også vært gjennomgående lav.

Den forrige episoden, nummer fem i rekken, var definitivt den sterkeste på lang tid, og leverte fabelaktig humor og treffende replikker, samtidig som gåtene var ypperlig intelligente.

Annonse


Dessverre dabber tempoet av i episode seks (Bright Side of the Moon), den store finalen som aldri føles helt som en stor finale.

Ut i rommet

Sam og Max reiser i denne omgang til månen, for å møte den store hypnotisøren Hugh Bliss i den ultimate duellen. Månen fungerer altså som denne episodens nye lokasjon, med et par nye omgivelser, og en ansamling av de fleste av spillets tidligere figurer på ett sted. En slags ”greatest hits” fra den første sesongen. Men naturligvis, vi må ned på jorda en rekke ganger, for både Bosco og Sybil skal besøkes, Bosco forsøker å selge oss nok en oppfinnelse til en latterlig sum, og Sybil kommer igjen med sine smått overlegne replikker. Alt virker kjent for Sam & Max-veteranene, og vi forventet å bli mer overrasket av sesongfinalen.

Den kanskje største endringen er at gåtene i denne episoden tar skrittet mot det obskure. Telltale har tydeligvis sett seg lei av kritikken om at gåtene var for lette, og introduserer i stedet et par som er meningsløse. For eksempel et objekt på kontoret til Sam og Max, som aldri tidligere var relevant, og som vi følgelig ikke tar oss bryet med å klikke på, får plutselig en funksjon. Det skal mye hjernevrenging til for å innse at det er faktisk akkurat dette objektet vi trenger. Telltale jukser seg altså til høyere vanskelighetsgrad ikke ved å faktisk gjøre gåtene vanskeligere, men ved å fjerne logikken.

Lite nytt, men gøy

Men for all del. Humoren er fremdeles skarp. Dialogen er fabelaktig. Det er godt med overraskelser og artige situasjoner. Og som tilfellet var med alle de andre tidligere episodene, vi fikk oss en god latter flere ganger.

Det er bare det at ingenting av dette føles ferskt lenger. Vi hadde forventet mer fra episoden som skal avslutte det hele og knytte alle løse tråder. Episode 6 hadde passet best ett sted midt i sesongen. Den følger for mye i sine egne fotspor.

Sånn sett kan vi definitivt ikke anbefale denne episoden til nykommere, egentlig ganske logisk siden dette er avslutningen, men uansett er dette ikke det beste Telltale har prestert.

Men har du fulgt med de tidligere episodene, er det naturligvis obligatorisk å få med seg oppsummeringen.

Alltid behagelig for øyene

Visuelt følger spillet de samme rammene som de tidligere episodene, med fargerik, tegneserieaktig grafikk, som aldri legger nevneverdig beslag på PCens ressurser, samtidig som det klarer å se meget flott og sjarmerende ut. Lydsporet er også som alltid fengende og drivende, med over gjennomsnittet godt stemmeskuespill. Det tekniske er det altså lite å utsette på.

Så selv om den aller siste episoden ikke er seriens mest imponerende, har likevel Telltale klart å levere et underholdende sesong med korte, rimelige og artige avsnitt. Sånn sett er oppdraget utført. Vi har ledd, vi har blitt glad i alle de merkelige figurene som befolker spillets univers. Hele sesongen koster jo tross alt ikke mer enn rundt 215 kroner, rimeligere enn de fleste spill i butikken. De siste episoden alene koster de sedvanlige 55 kronene, og alt lastes ned kjapt og effektivt via nettsidene til Telltale.

sam og max 3

Så selv om avslutningen ikke er den spektakulære sesongfinalen vi håpet på, bør alle eventyrentusiastene likevel sjekke ut hele første sesong av Sam & Max, for dette er god underholdning. Så begynner vi allerede å glede oss til sesong to, som skal lanseres til høsten.

Alle Sam & Max-episodene kjøpes hos Telltale Games.

Annonse