Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dataspill-rehabilitering til værs

Verdens første behandlingstilbud for dataspilleavhengige opplever enorm pågang fra hekta ungdom og bekymra foreldre.

Den Amsterdam-baserte behandlingsklinikken trodde aldri tilbudet skulle bli så overveldende. Telefonene har kimt i ett.

– Dataspillavhengighet er tydeligvis et større problem enn vi forestilte oss, sier den amerikanske direktøren Keith Bakker til Sunday Times.

Tisser på flaske

To britiske tenåringsgutter starter behandling denne uka. Men mange flere spillelidende fra Nord-Amerika og Asia medles på. En 21-åring hadde knapt forlatt rommet sitt på fem år og tisset på en flaske under spillinga i stedet for å gå på do. Og barn nede i seks år har vært til samtale på klinikken.

Behandlingsteknikkene for å logge av spilleuniversitet er flere. Fallskjermhopping, meditasjon, utholdenhetstrening og gruppeterapi er fire eksempler.

Minner om tvansglidelse

Felles for de som behandles er en verden oppslukt av spilleavhengigheten. Det sosiale nettverket med venner og familie er sterk redusert eller eliminert. Flere har sluttet på skolen. Hvorvidt spillegale faktisk kan bli avhengige debatteres, men Bakker mener alle symptomene er på plass.

– Det er ingen kjemisk avhengighet, men har alle trekkene – også for en
tvangslidelse, sier Bakker.

Hva enn spillesinnene lider av, stagneres modningsprosessen. Flere 20 år gamle databrukere har emosjonell intelligens som 10-åringer.

Spillemarkdet vil femdobles

Sør-Korea og Kina er særs kjent for å slite med spillegale og er i dialog med spillemakerne om hva som kan gjøres for å unngå sosialt isolerte unggutter. Men utviklingen peker i negativ retning dataverdenen over, mye på grunn av gruppespill på Internett.

Nettspillmarkedet ventes å femdoble fra dagens omsetning på 20,8 milliarder kroner årlig til over 100 milliarder i 2011.

Stikkord: nettspill