Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Civilization 4

Strategispillene har en ny konge! Og tronarvingen er…vel…sønn av sin far.

Alle som hadde den minste interesse for PC-spill på 90-tallet vil høyst sannsynligvis være godt kjent med spillserien Civilization.

Sid Meier¨s Civilization ble en umiddelbar klassiker etter lanseringen i 1991, og spillserien har siden sørget for å hold et enormt antall PC-eiere døgnville og søvnløse over hele verden.

Alle gode ting er fire

Spillet er nå i sin fjerde offisielle inkarnasjon, men konseptet har hele tiden holdt seg salig tro til originalen: bygg en sivilisasjon, og bestem dets teknologiske, økonomiske, militært, religiøst og politiske utvikling.

Her er man involvert i hvert eneste trinn i utviklingen, og må til enhver tid prioritere hvilke ferdigheter, styresett og teknologier man ønsker å satse på, hvorvidt man vil skaffe seg poeng og dominans ved hjelp av militær aggresjon, økonomisk overmakt, kulturspredning eller å føre an i de store fremskrittene for menneskeheten (bli den sivilisasjonen som grunnlegger religioner, innfører Internett, fører an i romforskning, oppretter FN, etc…).

Civilization er turbasert (Civ er opprinnelig basert på et brettspill), langtekkelig, og dyptpløyende. Heldigvis er det samtidig tvers gjennom utfordrende, underholdende, og dønn solid gjennomført.


Se videoklipp av Civilization 4

Verden i din hule hånd

Det er naturligvis lov å stille det fullstendig legitime spørsmålet: hvis spillet stort sett er som før, hvorfor all denne entusiasmen? Jo, fordi spillet ikke bare tar seg bedre ut grafisk enn noensinne, men også fordi alt fra spillflyt til måten informasjonen presenteres på har blitt vesentlig forbedret og finpusset i retning av å gjøre Civ4 til et enda mer underholdende spill enn tidligere versjoner.

Fans av Civ-serien vil nok merke seg flere konkrete og viktige endringer, i alt fra detaljene i valge av hvilke teknologier man forsker fram til krigsmekanismene og måten man bygger opp og vedlikeholder byer på. I det store og hele virker det som de fleste endringene er naturlige, og tilfører spille fleksibilitet og spillbarhet.

Civilization 4

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Mange måter å spille på

Du har ekstremt gode muligheter for å tilpasse vanskelighetsgrad (9 nivåer) og detaljstyringen i Civ4 til ditt nivå, slik at du kan spille lange, interessante runder nesten uansett hvor god du er. Og skulle du mot formodning ikke finne nok utfordring i å spille mot datamaskinen selv med alle handicaps påskrudd på Deity-nivå, kan du alltids hoppe på nett eller LAN for å konkurrere mot andre Civilister.

Spillet er også utstyrt med funksjoner for å spille over e-post, for de som virkelig vil spille med utvidet tidshorisont.

Civilization 4 er utvilsomt et av de aller beste strategispillene du kan komme over. Men kjøpe det kun hvis du har alvorlige fritidsproblemer, for dette er et tidssluk av dimensjoner.

Stikkord: pc_test, spilltester, testprodukt