Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Tore Neset

TEST: Apple Mac mini

Vi får heller svelge beskyldningen om at vi er i lomma på Apple: Mac mini er den mest geniale løsningen på en hjemmemaskin vi har sett.

Vi fikk låne en konfigurasjon med G4 1,42 GHz-prosessor, 512 MB RAM, DVD-spiller/CD-brenner og 80 GB harddisk, samt innebygd trådløst nett (Airport-kort). Pris hos Apple Store: kr. 6629,-. Maskinen ble testet sammen med en rimelig 15 tommers LCD-skjerm fra Hansol, samt et par år gammelt trådløst mus/tastatursett fra Logitech.

Litt skjermtrøbbel

Første utfordring etter å ha pakket ut den helt vanvittig lekre og småvokste boksen («eske» er nok et bedre ord) var tilkoblingen til skjermen. Mac kjører med DVI.-kontakt Heldigvis fant vi et VGA-adapter i pakka, slik at vi fikk koblet på PC-skjermen. Vi hadde litt trøbbel med skjermkonfigurasjonen, som på testeksemplaret var satt opp for en plasmaskjerm. Fra Apple får vi imidlertid forsikringer om at maskiner som vanlige kunder kjøper innledningsvis er satt opp slik at alle skjermer takler den.

…men resten gikk glatt

Resten var heldigvis hva amerikanerne kaller en «no brainer», eller på norsk en «rett ut av pakka uten stygge ord»-opplevelse.

Inn med den trådløse senderen/mottakeren i USB-porten, og Logitech-utstyret ble gjenkjent med en gang – uten ekstra programvare eller drivere.

Stille som i….

Alt det ovenstående kunne man i og for seg opplevd med en PC med forhåndsinstallert Windows XP også.

Men så skiller de to verdenene lag. Mac mini er helt stille. Ikke et knyst, ikke så mye som et bitte lite sus. Først når vi legger øret helt inntil, hører vi en svak summing. Harddisken er knapt hørbar når den jobber.

Dette gjør Mac mini helt uovertruffen til hjemmekino eller musikk, der stille passasjer lett ødelegges av bakgrunnsstøy.

Masse, masse programvare

Det andre vi legger merke til, er programvarepakken som følger med. Her får du alt du trenger: Kontorpakke (AppleWorks, dessverre ikke den nye iWork), musikkprogram (iTunes), fotoredigering/database (iPhoto), videoredigering (iMovie), DVD-laging (iDVD) og til og med lydstudio (Garage Band).

Da har du alt du trenger, for dette er vel uansett ikke maskinen du kjøper om du har behov for å kjøre proffprogrammer som Photoshop eller Final Cut Pro. Det finnes ikke like godt utvalg verken av kjøpevare eller av gratisvare på nettet for Mac som for PC, men spørsmålet er om behovet er så stort når programvaren som følger med er så bra og så omfattende som med Mac mini og andre nye Apple-modeller.

Uovertruffent hjemmekontor

Som hjemmedatamaskin er Mac mini ikke like kjapp som en iMac G5, eller for den saks skyld en topp spesifisert PC med Windows. Men i forhold til prisen får du utrolig mye for pengene. Og når størrelse og støynivå tas i betraktning, er den uten konkurranse. Og et opplagt kjøp om du har skjerm, mus og tastatur fra før – og er villig til å lære deg rutiner som skiller seg noe fra de du er vant til fra Windows.

Men Mac mini kan likevel mer enn nettsurfing, e-post, chat (ja, Microsofts Messenger finnes gratis for Mac, akkurat som for PC) og kjedelige kontoroppgaver (Microsoft Office kan kjøpes for Mac).

Du trenger ikke ta med deg bilen når du handler iMac mini.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

La PC-en stå

Du kan la PC-en du har fra før stå der hvor den står, og i stedet bruke den lille hendige saken som underholdningssenter i stua. Har du en projektor eller en plasma- eller LCD-skjerm med DVI-inngang, burde kvaliteten være god nok for alle andre enn de mest kritiske øynene. Med en tradisjonell TV med Scart-inngang er nok en tradisjonell DVD-spiller å foretrekke, om man tenker ren bildekvalitet.

Via et adapter (som ikke leveres av Apple) kan man konvertere DVI til S-video eller standard CVBS (kompositt) TV-signal. Men det blir ikke riktig så skarpt, fargeekte og kontrastrikt som med RGB-signal fra en DVD-spiller i den øvre kvalitetsklassen.

Lydutgangen er bare en vanlig minijack hodetelefonutgang. Den er OK til musikk og film i stereo/Dolby Pro Logic. Men om du skal ha full surround fra DVD-platene, må du ty til et USB/SPDIF-adapter til ca. en tusenlapp (føres heller ikke av Apple).

Gratulerer, Apple!

Med slikt utstyr på plass trenger du egentlig ikke flere signalkilder enn Mac mini for å kjøre alle typer video- og audioformater i stua hjemme – fra nett, DVD og CD. Farvel til kabelsalat og store, stygge bokser!

Microsoft har lenge prøvd å få med seg hardwarebransjen på å lage lignende bokser med Windows XP Media Edition, men så langt har det ikke tatt av. Det er heller ingen mangel på harddisk-baserte bokser som flytter lyd og bilde via nettverket hjemme, både trådløst og med ledning.

Hittil har vi faktisk bare sett en eneste virkelig elegant løsning, og den heter Mac mini. Tar vi ikke mye feil, så blir dette produktet det samme for stua som iPod har blitt for lomma.

Stikkord: mac, Maskinvare, pc_test, testprodukt