gratis vpn

Beste gratis VPN i Norge

Vi testet og sammenlignet de beste gratis VPN tilbudene man får i Norge. Disse er verdt å prøve.

Å finne en gratis VPN med god ytelse og personvern kan være vanskelig. De har oftest en rekke begrensninger knyttet til antallet servere, hastighet og hvor mye data du kan bruke hver måned.

Har du kun som mål å oppnå litt ekstra sikkerhet når du surfer på et offentlig nettverk? Da kan en gratis VPN være et akseptabelt valg, men kun i visse tilfeller.

Planlegger du derimot å laste ned større mengder data og ønsker servere i spesifikke land? Da er det verdt å investere i et billig program. Kvaliteten vil være som natt og dag sammenlignet med de gratis VPN tjenestene som ikke krever betaling.

Les også: De beste VPN Tjenestene for Norge 2022

De beste gratis VPN løsningene

Etter det vi forstår vil ingen av disse selskapene videreselge informasjonen din. I noen tilfeller behøver du ikke engang å oppgi en epost.

Her ser du hvilke gratis tjenester som er verdt å teste ut. Merk at det er kun Surfshark som tilbyr VPN servere innad i Norge.

1. NordVPN – Beste gratis VPN

Informasjon om NordVPN
  • 30-dagers pengene-tilbake-garanti + 7-dagers gratis prøveversjon på Android
  • Massevis av uavhengige revisjoner
  • Innebygd sikkerhetspakke med antivirus, passordbehandling og mer
  • Veldig raske og stabile hastigheter rundt omkring
  • Flott 24/7 kundestøtte.

NordVPN er en virtuell privat nettverkstjeneste (VPN) som krypterer din internetttrafikk og skjuler din IP-adresse. Dette gjør det vanskeligere for tredjeparter å spore dine onlineaktiviteter. NordVPN er en av de mest populære VPN-tjenestene i verden, og den tilbyr en rekke funksjoner og fordeler som gjør den til et verdifullt verktøy for å beskytte din digitale sikkerhet.

Her er noen av fordelene med å bruke NordVPN:

  • Sikkerhet og personvern: NordVPN bruker sterke krypteringsprotokoller for å beskytte din internetttrafikk mot avlytting og innsyn. Den skjuler også din IP-adresse, noe som gjør det vanskeligere for tredjeparter å spore dine onlineaktiviteter.
  • Tilgang til blokkert innhold: NordVPN kan gi deg tilgang til innhold som er blokkert i ditt land eller område. Dette inkluderer nettsteder, strømmetjenester og videospill.
  • Forbedret ytelse: NordVPN kan bidra til å forbedre ytelsen din på nettet ved å redusere forsinkelse og buffering.
  • Flexibibelitet: NordVPN er kompatibel med en rekke enheter, inkludert datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett og spillkonsoller.

Hvis du er på utkikk etter en VPN-tjeneste som kan beskytte din digitale sikkerhet og gi deg tilgang til blokkert innhold, er NordVPN et godt alternativ.

Her er noen av spesifikke funksjonene som NordVPN tilbyr:

  • Double VPN: Denne funksjonen krypterer din internetttrafikk to ganger, noe som gir ekstra beskyttelse.
  • Kill switch: Denne funksjonen kobler fra din internettforbindelse hvis VPN-forbindelsen din brytes, noe som hindrer at dine data lekker ut.
  • Split tunneling: Denne funksjonen lar deg velge hvilke applikasjoner eller nettsteder som skal bruke VPN-forbindelsen din.
  • Obskure servere: Disse serverne er designet for å være vanskeligere å spore, noe som kan være nyttig hvis du er i et land med strenge internettcensur.

NordVPN har også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, noe som betyr at du kan prøve tjenesten uten risiko.

2. Surfshark – Et godt gratis VPN-alterantiv

Informasjon om Surfshark
  • Få 30 dagers gratis bruk ved hjelp av angreretten
  • Bruk på et ubegrenset antall enheter
  • Over 3.000 servere på verdensbasis (med norske servere)

Surfshark er kjent for å være det billigste premium VPN alternativet i Norge. Det er også den beste løsningen for å oppnå en gratis VPN. For å kunne bruke tjenesten gratis må vi tenke litt kreativt.

  1. Besøk tjenesten og betal for et billig abonnement (går du inn via ITavisen vil prisene automatisk reduseres).
  2. Bruk tjenesten i opptil 30 dager og be deretter om å kansellere abonnementet. De vil da refundere pengene du betalte, uten at du behøver å oppgi noen årsak.
  3. Det gir deg opptil 30 dagers gratis VPN via en premium tjeneste.

Fordelen med å velge denne løsningen er at du får tilgang til over 3.200 servere, samt ubegrenset data for nedlasting. I tillegg er de den eneste leverandøren som tilbyr norske servere, som kan være en stor fordel for mange.

Prisene deres er svært lave til å begynne med og opptil 83 prosent lavere enn konkurrentene). Velger du å betale for et langtidsabonnement vil det koste deg rett under 20 kroner per måned – altså det samme som en kopp kaffe.

3. ProtonVPN – Eneste gratis VPN med ubegrenset bruk

ProtonVPN gratis VPN
Informasjon om ProtonVPN
  • Eneste tjeneste som tilbys uten datagrenser per måned
  • En solid gratis VPN løsning
  • Brukervennlig interface med enkelt oppsett

ProtonVPN tilbyr både betalte abonnementer og en gratis VPN løsning. Gratispakken har en del fordeler som utmerker seg, derav mangelen på en grense for hvor mye du kan laste ned hver måned. Du har derfor ikke den samme 15GB grensen som følger med blant annet WindScribe og Hotspot Shield.

Ubegrenset data er ikke noe man ofte ser blant gratis VPN tjenester, så det er definitivt en fordel som bør fremheves.

Med selskapets gratis VPN får du en lavere prioritet sammenlignet med betalte abonnementer – noe som kan bety lavere hastigheter. I tillegg begrenser de hvor mange brukere du kan ha samtidig (maks 1) og du kan ikke surfe fra mer enn 3 ulike plasseringer.

Når vi testet tjenesten merket vi at hastighetene falt litt på visse tidspunkter. Det inkluderte perioden mellom. 22.00 til midnatt og kl 09.00 til 12.00. Til tross for at hastigheten falt noe, holdt det fint for å utføre enkle oppgaver på nettet.

4. WindScribe gratis VPN

windscribe gratis vpn
Informasjon om WindScribe
  • Maks 10 GB nedlasting per måned

WindScribe er et annet alternativ for deg som ønsker en gratis VPN. Det viktigste du bør vite er at tjenesten begrenser deg til maks 10GB nedlasting per måned, som er relativt lite.

Samtidig har de et bedre utvalg av servere enn det man vanligvis får med andre gratis VPN pakker. Med gratisløsningen kan du velge mellom 10 forskjellige servere i land som Tyskland, Storbrittania og Hong Kong.

Vi liker også at det er såpass enkelt å åpne konto. Det eneste du trenger er å fastsette eget brukernavn og passord. Epost er ikke påkrevd, men vil være en god ide i tilfelle du glemmer passordet ditt. Her anbefaler vi å bruke en “dummy epost” som du ikke vanligvis bruker til private formål.

De lagrer ingen data og har en policy om å slette all informasjon innen 3 minutter. Det gjør WindScribe til et av de beste gratisalternativene gitt at andre selskap ofte selger brukernes informasjon videre. Gratispakken inkluderer også annonseblokkering.

5. TorBrowser gratis VPN

torbrowser gratis vpn
Informasjon om TorBrowser
  • Koster ingenting
  • Ubegrenset mengde med data hver måned
  • Tar veldig lang tid å laste inn nettsider
  • Brukes gjennom en separat browser

TorBrowser fortjener også en plass på listen vår, som den eneste gratis VPN pakken med ubegrenset data hver måned. TorBrowser ble utviklet av det amerikanske militæret og er et verktøy som gir tilgang til det som kalles “the dark web“. Men det fungerer også på samme måte som et VPN nettverk, ved at det maskerer identiteten til den som surfer.

Rent teknisk bruker TorBrowser noe som minner om en multi-hop funksjon, som betyr at trafikken sendes gjennom et lag av ulike servere. Dermed synes det heller ikke hvor trafikken kommer fra.

Programmet lastes ned som en egen nettleser og støtter både vanlige og dark-web adresser. TorBrowser er et solid alternativ for deg som ønsker gratis VPN, men det bør også fremheves at nettleseren er relativt treg. Trafikken sendes gjennom mange ulike lag av servere og det kan ta opptil x10 ganger så lang tid å laste inn en side, sammenlignet med en VPN-fri tilkobling.

6. Hotspot Shield gratis VPN

Hotspot Shield gratis VPN
Informasjon
  • Inkluderer de fleste premium funksjonene
  • Maksgrense på 500 mb per dag
  • Kun én server
  • Relativt enkelt oppsett

Hotspot Shield sin gratis VPN er verdt å prøve ut. Det har vært påstander rettet mot selskapet, inkludert at de lekker DNS data og krever uforholdsmessig bred tilgang til enheten den installeres på. Dette er verdt å ha i bakhodet før den installeres.

Med klienten til Hotspot Shield kan du laste ned opptil 500MB per dag, eller det som tilsvarer ca. 15GB per måned. Det er relativt lite, men til gjengjeld fungerer klienten utmerket med raske hastigheter og enkel funksjonalitet.

Der mange gratis VPN tjenester velger å “throttle” nettverket ved å senke hastighetene får du her tilnærmet samme kvalitet som de betalte tjenestene.

En annen ting vi liker med tjenesten er at den er brukervennlig og enkel å bruke. Hotspot Shield kobler deg automatisk opp til ønsket nettverk på noen få sekunder. Dessverre tilbyr de ingen norske servere i gratisutgaven.

Før du tar et endelig valg er det viktig at du kjenner til de skjulte ulempene.

Problemet med gratis VPN tilbud

Problemet er at de fleste free VPN programmene videreselger dine private data, blant annet til markedsføringsbyråer. Det inkluderer eposten du bruker til å registrere deg med, IP adressen din, besøkslogger og øvrige metadata.

Hvis du er opptatt av å verne om dine private data vil det smarteste være å investere i en billig VPN-tjeneste. Prisene har falt markant bare de siste 2-3 årene og du kan i dag skaffe deg en vanlig VPN til svært lave priser.

Fordelen med en vanlig VPN tjeneste er som følger:
1. De selger ikke de private dataene dine.
2. Du kan laste ned ubegrensede mengder med data per måned.
3. Du kan selv velge hvilke land du ønsker å surfe fra.

free vpn
Et søk etter “free vpn” på nettet i Norge vil vise hundrevis av resultater. Kun et lite antall av disse er verdt å bruke. Både når det kommer til sikkerhet såvel som kvalitet.

Vanlige spørsmål

Her finner du svar på noen av de spørsmålene mange ofte stiller om bruken av både betalte og gratis VPN tjenester.

1. Er VPN bruk ulovlig?

Nei, det er ikke ulovlig å bruke en gratis VPN i Norge. Ingen lover forhindrer deg fra å bytte IP adressen din. Derimot er det ikke lov å laste ned eller dele data, f.eks via torrents.

2. Er gratis VPN like bra som de betalte programmene?

Nei. Maksgrenser for nedlasting og trege nettverkstilkoblinger er to ting du kan forvente ved bruk av gratistjenester. Hvis du ønsker en raskere og mer stabil tilkobling bør du heller investere noen ekstra kroner i en premiumutgave.

3. Kan man bruke gratis VPN på smartTV?

Å bruke en gratis VPN på en smartTV kan virke som en god ide, men i realiteten er det ytterst få programmer som støtter dette. I tillegg er det sannsynlig at IP adressene allerede er blokkert av streamingselskapene.

Ettersom nedlastingen ofte er begrenset til mellom 10-20gb vil det ikke ta lang tid før du går tom for data. I tillegg er hastighetene såpass dårligere at du vil se at bildet hakker og fryser med jevne mellomrom.

Er en gratis VPN verdt å bruke?

Dette er et vanskelig spørsmål og svaret avhenger helt av hva du planlegger å gjøre med det gratis VPN programmet. Det kan være en grei løsning hvis du kun ønsker å teste ut programmet for å se hvordan et virtuelt privat nettverk fungerer, eller hvis du skal surfe fra offentlige nettverk.

En free VPN kan også være et godt alternativ hvis du ønsker å lese amerikanske nyheter med IP blokkering (eller lignende).

Enda løsningene er gratis gir man også slipp på en del kritisk funksjonalitet som man ellers ville fått med et betalt abonnement. Et stort minus er mangelen på ubegrenset data og de trege overføringshastighetene. Det finnes riktignok noen gratis VPN programmer som ikke setter daglige eller månedlige grenser, men her går også nettverket utrolig sakte i visse tidsperioder.

Hvis du skal bruke strømmetjenester som HBO, Netflix, Spotify eller Youtube anbefaler vi heller at du investerer i en betalt tjeneste. Du vil raskt merke at gratisløsningene ikke holder mål når de kjøres med disse programmene.

Hva du bør passe på

1. Ikke oppgi eposten din

Mange gratis VPN programmer vil be om epost-adressen din når du åpner konto. Her risikerer du at adressen selges videre til markedsførere. Bruk derfor en falsk epost-adresse som du ikke ellers benytter til privat bruk.

2. Ikke legg inn et betalingskort

Husk at gratisløsningene ofte er et verktøy for å selge nye VPN pakker til brukere. Hos noen selskap så vi at det var et krav om å legge inn et betalingskort som belastes etter en fastsatt periode (ofte 7-30 dager).

Her er det lett å få seg en overraskelse i ettertid når man ser at kontoen er blitt belastet for en tjeneste man egentlig ikke ønsket å betale for. Derfor burde du ikke legge inn betalingskortet ditt.

3. Gratis VPN tjenester blokkeres oftere

Et problem som ofte gjentar seg med gratis VPN tjenester er at IP adressene blokkeres av strømmetjenester og diverse nettsider som forbyr proxy-bruk. Husk at selskapene ikke har noen spesielle insentiver til å generere nye IP adresser for brukerne sine, gitt at de heller ikke betaler for tjenesten.

Det betyr at gratis VPN programmer ofte er helt ubrukelige når det kommer til streaming av video, musikk eller torrenting.

3. Dårligere sikkerhet

VPN sikkerhet er et komplekst område. Selskapene har ofte helt ulike standarder for kryptering og personvern.

Risikoen inkluderer DNS og IPv6 lekkasjer, hacking av servere og salg av brukerinformasjon til tredjeparter. For å oppsummere raskt: Mange gratis VPN program har langt dårligere sikkerhet enn hva du får med de betalte programmene.