Hopp til navigasjon Hopp til innhold

4 Beste Gratis VPN i Norge

Vi testet og sammenlignet de beste gratis VPN tilbudene man får i Norge, med dyptgående informasjon om vilkår, begrensninger og ytelse. Du ser også hvilke av de betalte tjenestene som gir deg best verdi for pengene.

Å finne en gratis VPN med god ytelse og personvern kan være vanskelig. De har oftest en rekke begrensninger knyttet til antallet servere, hastighet og hvor mye data du kan bruke hver måned.

Har du kun som mål å oppnå litt ekstra sikkerhet når du surfer på et offentlig nettverk, samtidig som du skjuler identiteten din? Da kan en gratis VPN være et akseptabelt valg.

Planlegger du derimot å streame filmer eller laste ned store mengder data? Da bør du heller vurdere en premium VPN, som vil koste deg fra rundt 25 kroner per måned.

Men før du tar et endelig valg er det viktig at du kjenner til de skjulte ulempene.

Problemet med gratis VPN tilbud

Problemet er at de fleste gratis VPN programmene videreselger dine private data, blant annet til markedsføringsbyråer. Det inkluderer eposten du bruker til å registrere deg med, samt IP adressen, besøkslogger og øvrige metadata.

Hvis du er opptatt av å verne om dine private data vil det smarteste være å investere i en billig premium-tjeneste. Prisene har falt markant bare de siste 2-3 årene og du kan i dag skaffe deg en premium VPN for under 25 kr per måned.

Her ser du to av de aller billigste alternativene til en gratis VPN. De selger ikke informasjonen din og du slipper alle de irriterende restriksjonene på datamengde, serverdekning og hastighet.

Særlig SurfShark utmerker seg med en rabatt på 81%. Det gir deg en VPN av solid kvalitet for rett under 24 kroner per måned. Vi liker også at begge programmene tilbyr 30 dagers angrerett hvis man ikke er fornøyd med tjenesten.

BilligstSurfshark Surfshark

Norges billigste premium VPN. Koster kun en brøkdel av hva man vanligvis må betale for andre programmer.

 • I siste halvdel av 2020 får du 81% rabatt.
 • Bruk på så mange enheter du ønsker.
 • 1.800 servere - 65 land
 • 30 dagers angrerett.
  Les mer om Surfshark

Annonselenke
Nordvpn NordVPN

Tilbyr ingen gratis VPN men har til gjengjeld svært lave priser. Få 68% rabatt via vår side.

 • En billig VPN av høy kvalitet.
 • Har over 5.000 servere globalt
 • Svært god verdi ved kjøp av 2 års pakken.
 • Beste kryptering med 2048 bit
  Les mer om NordVPN

Annonselenke

De beste gratis VPN løsningene

Ønsker du fortsatt å teste en gratis VPN? Her ser du hvilke som er verdt å teste ut. Merk at ingen av de tilbyr servere innad i Norge.

Etter det vi forstår vil ingen av disse selskapene videreselge informasjonen din. I noen tilfeller behøver du ikke engang å oppgi en epost, f.eks hos WindScribe.

1. ProtonVPN gratis

ProtonVPN gratis VPN

Informasjon om ProtonVPN

 • Ingen datagrenser hver måned
 • Tregere nettverk sammenlignet med Hotspot Shield
 • Beste gratis VPN for de som ikke er opptatt av hastighet

ProtonVPN tilbyr både betalte abonnementer og en gratis VPN løsning. Gratispakken har en del fordeler som utmerker seg, derav mangelen på datagrenser for hva du kan laste ned hver måned. Du har derfor ikke den samme 15GB grensen som følger med blant annet WindScribe og Hotspot Shield.

Ubegrenset data er ikke noe man ofte ser blant gratis VPN tjenester, så det er definitivt en fordel som bør fremheves. Derimot er det noen viktige ulemper du bør kjenne til, derav begrensningene på hastigheten.

Med selskapets gratis VPN får du en lavere prioritet sammenlignet med betalte abonnementer - noe som betyr lavere hastigheter. I tillegg begrenser de hvor mange brukere du kan ha samtidig (maks 1) og du kan ikke surfe fra mer enn 3 ulike plasseringer.

Når vi testet tjenesten merket vi at hastighetene falt dramatisk på visse tidspunkt. Det inkluderte perioden mellom. 22.00 til midnatt og kl 09.00 til 12.00.

2. WindScribe gratis VPN

windscribe gratis vpn

Informasjon om WindScribe

 • Maks 10 GB nedlasting per måned
 • Velg mellom 10 servere
 • Krever ikke epost ved registrering
 • Sletter alle brukerdata innen 3 minutter etter du har logget av

WindScribe er et annet fornuftig alternativ for deg som ønsker en gratis VPN. Det viktigste du bør vite er at tjenesten begrenser deg til maks 10GB nedlasting per måned, som er relativt lite.

Samtidig har de et bedre utvalg av servere enn det man vanligvis får med andre gratis VPN pakker. Med gratisløsningen kan du velge mellom 10 forskjellige servere i land som Tyskland, Storbrittania og Hong Kong.

Vi liker også at det er såpass enkelt å åpne konto. Det eneste du trenger er å fastsette eget brukernavn og passord. Epost er ikke påkrevd, men vil være en god ide i tilfelle du glemmer passordet ditt. Her anbefaler vi å bruke en "dummy epost" som du ikke vanligvis bruker til private formål.

De lagrer ingen data og har en policy om å slette all informasjon innen 3 minutter. Det gjør WindScribe til et av de beste gratisalternativene gitt at andre selskap ofte selger brukernes informasjon videre. Gratispakken inkluderer også annonseblokkering.

3. TorBrowser gratis VPN

torbrowser gratis vpn

Informasjon om TorBrowser

 • Koster ingenting
 • Ubegrenset mengde med data hver måned
 • Tar veldig lang tid å laste inn nettsider
 • Brukes gjennom en separat browser

TorBrowser fortjener også en plass på listen vår, som den eneste gratis VPN pakken med ubegrenset data hver måned. TorBrowser ble utviklet av det amerikanske militæret og er et verktøy som gir tilgang til det som kalles "the dark web". Men det fungerer også på samme måte som et VPN nettverk, ved at det maskerer identiteten til den som surfer.

Rent teknisk bruker TorBrowser noe som minner om en multi-hop funksjon, som betyr at trafikken sendes gjennom et lag av ulike servere. Dermed synes det heller ikke hvor trafikken kommer fra.

Programmet lastes ned som en egen nettleser og støtter både vanlige og dark-web adresser. TorBrowser er et solid alternativ for deg som ønsker gratis VPN, men det bør også fremheves at nettleseren er relativt treg. Trafikken sendes gjennom mange ulike lag av servere og det kan ta opptil x10 ganger så lang tid å laste inn en side, sammenlignet med en VPN-fri tilkobling.

4. Hotspot Shield gratis VPN

Hotspot Shield gratis VPN

Informasjon

 • Inkluderer de fleste premium funksjonene
 • Maksgrense på 500 mb per dag
 • Kun én server
 • Relativt enkelt oppsett

Hotspot Shield sin gratis VPN er verdt å prøve ut. Det har vært påstander rettet mot selskapet, inkludert at de lekker DNS data og krever uforholdsmessig bred tilgang til enheten den installeres på. Dette er verdt å ha i bakhodet før den installeres.

Med klienten til Hotspot Shield kan du laste ned opptil 500MB per dag, eller det som tilsvarer ca. 15GB per måned. Det er relativt lite, men til gjengjeld fungerer klienten utmerket med raske hastigheter og enkel funksjonalitet.

Der mange gratis VPN tjenester velger å "throttle" nettverket ved å senke hastighetene får du her tilnærmet samme kvalitet som de betalte tjenestene.

En annen ting vi liker med tjenesten er at den er brukervennlig og enkel å bruke. Hotspot Shield kobler deg automatisk opp til ønsket nettverk på noen få sekunder. Dessverre tilbyr de ingen norske servere i gratisutgaven.

Vanlige spørsmål

Her finner du svar på noen av de spørsmålene mange ofte stiller om bruken av både betalte og gratis VPN tjenester.

1. Er VPN bruk ulovlig?

Nei, det er ikke ulovlig å bruke VPN i Norge. Ingen lover forhindrer deg fra å bytte IP adressen din. Derimot er det ikke lov å laste ned eller dele data, f.eks via torrents.

2. Er gratis VPN like bra som de betalte programmene?

Nei. Maksgrenser for nedlasting og trege nettverkstilkoblinger er to ting du kan forvente ved bruk av gratistjenester. Hvis du ønsker en raskere og mer stabil tilkobling bør du heller investere noen ekstra kroner i en premiumutgave.

3. Kan man bruke en gratis VPN på smartTV

Å bruke en gratis VPN på en smartTV kan virke som en god ide, men i realiteten er det ytterst få programmer som støtter dette. I tillegg er det sannsynlig at IP adressene allerede er blokkert av streamingselskapene.

Ettersom nedlastingen ofte er begrenset til mellom 10-20gb vil det ikke ta lang tid før du går tom for data. I tillegg er hastighetene såpass dårligere at du vil se at bildet hakker og fryser med jevne mellomrom.

Er en gratis VPN verdt å bruke?

Dette er et vanskelig spørsmål og svaret avhenger helt av hva du planlegger å gjøre med det gratis VPN programmet. Det kan være en grei løsning hvis du kun ønsker å teste ut programmet for å se hvordan et virtuelt privat nettverk fungerer, eller hvis du skal surfe fra offentlige nettverk.

En gratis VPN kan også være et godt alternativ hvis du ønsker å lese amerikanske nyheter med IP blokkering (eller lignende).

Enda løsningene er gratis gir man også slipp på en del kritisk funksjonalitet som man ellers ville fått med et betalt abonnement. Et stort minus er mangelen på ubegrenset data og de trege overføringshastighetene. Det finnes riktignok noen gratis VPN programmer som ikke setter daglige eller månedlige grenser, men her går også nettverket utrolig sakte i visse tidsperioder.

Hvis du skal bruke strømmetjenester som HBO, Netflix, Spotify eller Youtube anbefaler vi heller at du investerer i en betalt tjeneste. Du vil raskt merke at gratisløsningene ikke holder mål når de kjøres med disse programmene.

Hva du bør passe på

1. Ikke oppgi eposten din

Mange gratis VPN programmer vil be om epost-adressen din når du åpner konto. Her risikerer du at adressen selges videre til markedsførere. Bruk derfor en falsk epost-adresse som du ikke ellers benytter til privat bruk.

2. Ikke legg inn et betalingskort

Husk at gratisløsningene ofte er et verktøy for å selge nye VPN pakker til brukere. Hos noen selskap så vi at det var et krav om å legge inn et betalingskort som belastes etter en fastsatt periode (ofte 7-30 dager).

Her er det lett å få seg en overraskelse i ettertid når man ser at kontoen er blitt belastet for en tjeneste man egentlig ikke ønsket å betale for. Derfor burde du ikke legge inn betalingskortet ditt.

3. Gratis VPN tjenester blokkeres oftere

Et problem som ofte gjentar seg med gratis VPN tjenester er at IP adressene blokkeres av strømmetjenester og diverse nettsider som forbyr proxy-bruk. Husk at selskapene ikke har noen spesielle insentiver til å generere nye IP adresser for brukerne sine, gitt at de heller ikke betaler for tjenesten.

Det betyr at gratis VPN programmer ofte er helt ubrukelige når det kommer til streaming av video, musikk eller torrenting.

3. Dårligere sikkerhet

VPN sikkerhet er et komplekst område. Selskapene har ofte helt ulike standarder for kryptering og personvern.

Risikoen inkluderer DNS og IPv6 lekkasjer, hacking av servere og salg av brukerinformasjon til tredjeparter. For å oppsummere raskt: Mange gratis VPN program har langt dårligere sikkerhet enn hva du får med de betalte programmene.