vipps
Tredjeparter får nå tilgang til Apples lommebok-teknologi i EU-regionen og Norge for å tilby alternativer.

Annonse


Apples iPhone-endring er fantastisk for nordmenn – Vipps jubler

EUs Margrethe Vestager bekrefter at de og Apple er enige. I det minste om dette, og Vipps jubler.

Har vært lukket siden lanseringen i 2014 – Apple har forpliktet seg i 10 år

“Apple har forpliktet seg til å la rivaler få tilgang til “tap and go”-teknologien til iPhones. Dette vil hindre dem i å ekskludere andre mobile lommebøker fra iPhones økosystem,” heter det i en pressemelding fra EU etter at de konkluderte med at selskapet brøt konkurranse-reglene i EU-regionen. Det betyr at EU-kunder vil kunne bruke alternative digitale lommebøker med iPhone.

Og endringen ser denne gang ut til å komme nordmenn til gode, der alternative app-butikker ikke var inkludert:

– Dette er fantastiske nyheter for oss og alle som bruker digitale betalingsløsninger. Det betyr at vi snart kan si farvel til plastkort. Vi har kjempet denne kampen lenge, og i dag jubler vi for EUs grundige arbeid for å sikre åpen og fri konkurranse. Det er selskapene med de beste løsningene som bør vinne markedet, sier Vipps MobilePay-sjef Rune Garborg.

Vipps MobilePay har bidratt med innsikter til EU-kommisjonen, og i februar deltok de på en høring i Brussel om saken. En av innsiktene selskapet delte var erfaringene fra da Vipps hadde QR-koder i betalingsterminaler som et betalingsalternativ. Da var markedsandelen til Vipps på to promille – 2 av 1000 betalinger, noe som fastslår at kontaktløs betaling er den klart enkleste løsningen for forbrukerne.

Vipps

– Vi er veldig optimistiske og positive til Apples foreslåtte forpliktelser, men vi vil spare den virkelige feiringen til når vi ser Apple oppfyller forpliktelsene sine uten hindringer for andre utviklere. For at andre lommebøker skal ha en sjanse, må det være like enkelt å bruke som ApplePay, avslutter Garborg.

Dette er hva Apple har forpliktet seg til ifølge kommisjonens pressemelding:

  • Gi tredjeparts lommebokleverandører tilgang til NFC-inngangen på iOS-enheter gratis, uten å måtte bruke Apple Pay eller Apple Wallet. Apple vil aktivere tilgang til NFC i vertskortemuleringsmodus (“HCE”). HCE lar deg lagre betalingslegitimasjon og fullføre transaksjoner ved hjelp av NFC, uten å stole på et sikkert element i enheten.
  • Å bruke en rettferdig, objektiv, transparent og ikke-diskriminerende prosedyre og kvalifikasjonskriterier for å gi NFC-tilgang til tredjeparts utviklere av mobillommebok-apper.
  • For å gjøre det mulig for brukere å enkelt sette en HCE-betalingsapp som standardapp for betalinger i butikker og for å bruke relevante funksjoner som Field Detect (som åpner brukerens standard betalingsapp når en låst iPhone presenteres for en NFC-leser), dobbeltklikker du (som starter standard betalingsapp når du dobbeltklikker på telefonens side- eller hjemknapp), og autentiseringsverktøy som Touch ID, Face ID og enhetspassord.
  • Å etablere en overvåkingsmekanisme og et eget tvisteløsningssystem for å tillate uavhengig gjennomgang av Apples beslutninger som begrenser tilgangen.
  • Å bruke de ovennevnte forpliktelsene til alle tredjeparts utviklere av mobilapper etablert i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (‘EØS’) og på alle iOS-brukere med en Apple-ID registrert i EØS, også mens de reiser midlertidig utenfor EØS.