sikkerhetskamera
Airbnb må forholde seg til et helt annet regelverk i Europa enn i USA der politikerne nå håper å endre lovverket slik at selskap som Airbnb er ansvarlige for hva som skjer under utleieperioden.

Annonse


35 000 klager på hemmelige spion-kameraer

CNN hevder i en ny rapport at Airbnb ikke klarer å bevare personvernet til gjestene og at det brytes på en av de aller groveste måtene.

Airbnb – “bare et teknologiselskap”

Det er et søksmål, som ikke har kommet til overflaten før nå, som detaljerer hele 35 000 kundeservice-forespørsler der kundene klager over at det er hemmelige kameraer i eiendommen, leiligheten eller hytten de har lånt.

Omfanget har vært ukjent til nå, blant annet fordi selskapet skal ha brukt et rigid regelverk kombinert med megling med den berørte part – det meldes til og med at Airbnb skal ha unnlatt å varsle politiet selv når det skal ha vært helt klart at noe ulovlig har skjedd.

En CNN-undersøkelse fant at Airbnb konsekvent ikke klarer å beskytte sine gjester til tross for at skjulte kameraer er en vedvarende bekymring i bransjen. Airbnbs bedriftsstrategier har dessuten vært rettet mot å hindre regulering av det kortsiktige leiemarkedet for å la selskapet distansere seg fra ansvaret for gjestenes sikkerhet og personvern.

CNN

Foreslår lov-endring i USA

Men takket være en domstol så ble selskapet tvunget til å avsløre hvor mange klager de har fått de siste ti årene, og tallet er altså 35 000.

Annonse


I Europa er regelverket strengere i forhold til hva Airbnb må ta ansvar for, men i USA bruker selskapet seksjon 230 (som grov-oppsummert gir juridisk beskyttelse til internettplattformer og tjenesteleverandører for innhold generert av brukerne.) På den måten opptrer de kun som et teknologi-selskap uten ansvar for hva som skjer på eiendommen under leieperioden.

Illinois politiker Jan Schakowsky fra Demokratene ønsker å endre regelverket slik at Airbnb ikke kan gjemme seg bak 230, men om eller når det skjer, er umulig å spå.