powerbank
Powerbanks kan ikke sjekkes inn, advarer Avinor i forkant av fellesferien.

Annonse


Dette er strengt forbudt på reise

I løpet av de neste to ukene skal 1,8 millioner nordmenn ut å reise. Nå advarer Avinor.

Det er ulovlig å sjekke inn powerbanks

For det er “strengt forbudt” å ha med seg “litiumbatterier, som powerbanks og batterier til verktøy,” som innsjekket baggasje melder de: “de er selvantennelige og derfor strengt forbudt,” heter det i pressemeldingen.

– Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere. Derfor er de strengt forbud i innsjekket bagasje, sier Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor. 

Moderne fly kan delvis kontrollere utvikling av brann i lasterom, men det går på bekostning av annet levende i lasterommet, som hunder under dyretransport. Derfor er det ingen god ide å frakte slike batterier i lasterommet.   

Avinor

Ta kun med powerbanks i håndbagasjen

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, presiserer Anette Folkestad, flygeleder hos Avinor.

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, forklarer hun.

Sjekkliste for passasjerer:

  • Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen
  • Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet her
  • Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart