copilot+
Kommer ikke ARM og Qualcomm til enighet kan i verste fall Snapdragon X Elite og X Plus-forsendelsene opphøre.

Annonse


Situasjonen er absurd og kan ende i en akutt krise

ARM og Qualcomm er i tottene på hverandre, og timingen kunne ikke være verre.

Dette er saken

Det er en dårlig deal for Windows, Qualcomm og alle håpefulle kunder, for de nye Copilot+-maskinene med Qualcomms Snapdragon X-brikker lanseres allerede 18. juni. Problemet er at ARM Holdings og Qualcomm krangler om en viktig lisens-kontrakt – går det ekstra ille kan derfor produksjon og shipping av de nye maskinene opphøre og Microsoft partnerne kan potensielt tape milliarder av dollar.

Feiden går mer spesifikt på at Qualcomm skaffet seg teknologi fra Nuvia, et selskap stiftet av Apple-utviklere. Selskapet handlet som kjent oppstartsselskapet i 2021. Problemet oppstod da det endte med at Nuvia droppet en tidligere avtale med ARM om å lage server-brikkere basert på deres lisens, for Qulcomm endret planene etter oppkjøpet og utviklet en laptop-CPU i stedet, altså Snapdragon X Elite og X Plus-modellene.

“ARM mener at det nåværende designet som er planlagt for Microsofts Copilot+ bærbare datamaskiner er en direkte teknisk etterkommer av Nuvias brikke. ARM uttaler at de har kansellert lisensen for disse brikkene,” rapporterer Reuters.

Annonse


Tror på et par millioner solgte maskiner i år

Reuters melder at Microsoft håper å ta rundt fem prosent av PC-markedet med de nye ARM-maskinene, noe som i så fall vil bety de forventer å selge 1 til 2 millioner enheter innen året er omme.

“Det er definitivt en reell risiko,” uttaler Doug O’Laughlin ovenfor Reuters. O’Laughlin er grunnlegger av brikke-finansanalysefirmaet Fabricated Knowledge. Han legger til at jo mer suksess maskinene bringer, jo mer penger kan ARM tjene på lisensene.

Selskapet, som designer plattformen blant annet Qualcomm nå bygger på, mener de skal klare å nå 50 prosent Windows PC-markedsandel om fem år, så de inkluderer altså ikke Apple som gjør sin egen vri på ARM med M-brikkene.

ITavisen, 4. juni 2024