apple intelligence
Apple har døren åpen for flere LLM-er enn OpenAI sin ChatGPT som tar over om Siri ikke kan svare på noe.

Annonse


Apple åpner opp – ChatGPT blir ikke eneste alternativ

Apple ønsker ikke å låse brukerne til Open AIs ChatGPT.

«Apple Intelligence» betaen starter senere i år

Det ble i går kveld avslørt at OpenAI tar over for Siri i tilfeller der Apples assistent kommer til kort, altså med informasjon, men ikke for ting som å styre smarthjemmet med stemmen. Bra er det også at Apple er åpne for andre LLM-er enn kun OpenAI sin, inkludert Googles Gemini om de skulle komme til enighet.

Sjef for programvare hos selskapet, Craig Federighi, uttalte at noen foretrekker en LLM for koding, og en for skriving, og at det er derfor de ønsker å la brukerne kunne velge. «Vi har ikke noe å annonsere i nåværende øyeblikk, men det er retningen vi tar.» Vi leser det dithen at det nok kommer alternativer på plass om ikke så lenge, om ikke hadde han sagt mindre.

Med ChatGPT fra OpenAI integrert i Siri og skriveverktøy, får du enda mer ekspertise når det kan være nyttig for deg – du trenger ikke å hoppe mellom verktøyene. Siri kan benytte ChatGPT for visse forespørsler, inkludert spørsmål om bilder eller dokumenter. Og med Compose in Writing Tools kan du lage og illustrere originalt innhold fra bunnen av. Du kontrollerer når ChatGPT brukes og vil bli spurt før noe av informasjonen din deles. Alle kan få tilgang til ChatGPT gratis, uten å opprette en konto. ChatGPT-abonnenter kan koble til kontoer for å få tilgang til betalte funksjoner i disse opplevelsene.

Apple

Apple sin “Apple Intelligence” pressemelding

Apple presenterte i dag Apple Intelligence, et personlig intelligens-system for iPhone, iPad og Mac som kombinerer kraften til generative modeller med personlig kontekst for å levere nyttig og relevant intelligens. Apple Intelligence er dypt integrert i iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia. Det bruker kraften til Apple-chipen for å forstå og lage språk og bilder, utføre handlinger på tvers av apper og bruke personlig kontekst for å forenkle daglige oppgaver og utføre dem raskere. Med Private Cloud Compute setter Apple en ny standard for personvern innen KI, med mulighet for å tilpasse og skalere databehandlings­kapasiteten mellom data­behandling på enheten og større, tjener­baserte modeller som kjører på egne tjenere med Apple-chiper.

Annonse


«Det er en glede å presentere et nytt kapittel i Apples nyvinninger. Apple Intelligence kommer til å revolusjonere hva brukerne kan gjøre med produktene våre – og hva produktene våre kan gjøre for brukerne», sier Apple-sjef Tim Cook. «Vår unike metode kombinerer generativ kunstig intelligens med brukerens personlige kontekst for å levere intelligens med reell nytteverdi. Og den henter denne informasjonen på en helt privat og trygg måte for å hjelpe brukerne med det som er viktigst for dem. Dette er kunstig intelligens slik bare Apple kan gjøre det, og vi gleder oss veldig til brukerne får se hva den er i stand til.»

Ny funksjonalitet for å forstå og skape språk

Med Apple Intelligence kan brukerne skrive og kommunisere på en bedre og mer effektiv måte. Med helt nye Skriveverktøy integrert i hele systemet i iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia kan brukerne skrive om, korrekturlese og oppsummere tekst bortimot overalt der det går an å skrive, inkludert i Mail, Notater, Pages og tredjepartsapper.

Skriveverktøy hjelper brukerne med å bli tryggere på skrivingen sin, enten de skal renskrive forelesningsnotater, finpusse et blogginnlegg eller sende en perfekt formulert e-post. Med funksjonen Skriv om i Apple Intelligence kan brukerne velge mellom ulike versjoner av det de har skrevet og slik tilpasse tonen etter det aktuelle publikumet og oppdraget. Skriv om-funksjonen hjelper med å velge de riktige ordene for anledningen, enten det er for å gi følgebrevet et løft eller skrive en artig og kreativ festinvitasjon. Korrekturles sjekker grammatikk, ordvalg og setnings­oppbygging og foreslår – og forklarer – endringer som brukerne kan gå gjennom eller godta raskt. Med Oppsummer-verktøyet kan brukerne markere tekst og få den oppsummert som et forenklet avsnitt, en punktliste, en tabell eller en liste.

I Mail har det aldri vært enklere å holde seg à jour. Med Priority Messages vises en ny del øverst i innboksen med de mest presserende e-postene, som et boardingkort eller en middagsinvitasjon til samme dag. I hele innboksen kan brukerne se sammendrag av meldinger uten å åpne dem i stedet for å se de første linjene av hver e‑post. For lange meldingstråder kan brukerne se vesentlige detaljer med bare et lite trykk. Hurtigsvar kommer med forslag til et kjapt svar og kan identifisere spørsmål i en e‑post for å sikre at alt er svart på.

Den dype språkforståelsen gjelder også varslinger. Høyprioritets­varslinger vises øverst i stabelen for å fremheve det viktigste, og sammendrag hjelper brukerne med å gjennomgå lange eller stablede varslinger for å vise viktige detaljer på låst skjerm, for eksempel når en gruppechat er veldig aktiv. Og for å hjelpe brukerne med å være til stede i det de holder på med, viser det nye fokuset Reduser forstyrrelser bare de varslingene som kan behøve umiddelbar oppfølging, som en melding om å hente tidlig i barnehagen.

I Notater og Telefon kan brukerne nå ta opp, transkribere og oppsummere lyd. Når et opptak startes under en samtale, får alle deltakerne automatisk en varsling. Og når samtalen avsluttes, genererer Apple Intelligence et sammendrag av de viktigste punktene i samtalen.

Lekeplass for bilde gjør kommunikasjon og selvutfoldelse enda morsommere

Apple Intelligence gir spennende muligheter til å lage bilder som kan hjelpe brukerne med å kommunisere og uttrykke seg på nye måter. Med Lekeplass for bilde kan brukerne lage morsomme bilder på et blunk, og de kan velge mellom tre stiler: Animation, Illustration og Sketch. Lekeplass for bilde er brukervennlig og integrert i apper, inkludert i Meldinger. Teknologien er også tilgjengelig i en egen app, perfekt for å eksperimentere med ulike konsepter og stiler. Alle bilder blir laget på enheten, og brukerne står fritt til å eksperimentere med så mange bilder de vil.

Med Lekeplass for bilde kan brukerne velge mellom en rekke konsepter fra kategorier som temaer, kostymer, tilbehør og steder, skrive inn en beskrivelse for å definere et bilde, velge noen fra bildebiblioteket som skal være med på bildet, og velge favorittstilen sin.

Med Lekeplass for bilde i Meldinger kan brukere raskt lage morsomme bilder for venner og få personlige forslag basert på samtalene deres. Hvis for eksempel en bruker sender en melding om en fottur til en gruppe, vil konsepter relatert til vennene, destinasjonen og aktiviteten foreslås, som gjør bildeskapingen enda raskere og mer relevant.

I Notater kan brukere få tilgang til Lekeplass for bilde gjennom nye Image Wand i verktøypaletten for Apple Pencil, slik at notatene blir mer visuelt engasjerende. Grovskisser kan gjøres om til vakre bilder, og brukerne kan også velge tomrom for å lage et bilde ved hjelp av kontekst fra området rundt. Lekeplass for bilde er også tilgjengelig i apper som Keynote, Freeform og Pages, og i tredjepartsapper som bruker den nye API-en for Lekeplass for bilde.

Lag en Genmoji for enhver anledning

Emojier blir løftet til et helt nytt nivå. Nå kan brukere uttrykke seg selv gjennom en egendefinert Genmoji. Det er bare å skrive inn en beskrivelse, så dukker det opp en Genmoji sammen med flere alternativer. Brukere kan til og med lage Genmoji av venner og familie basert på bildene deres. I likhet med emojier kan Genmoji settes inn i meldinger eller deles som et klistremerke eller en reaksjon i en Tapback.

Nye funksjoner i Bilder gir brukere mer kontroll

Det blir enda enklere å søke etter bilder og videoer med Apple Intelligence. Naturlig språk kan brukes til å søke etter bestemte bilder, for eksempel «Maja på rullebrett i batikkskjorte» eller «Kathrine med klistremerker i ansiktet». Søk i videoer blir også mye bedre med mulighet for å finne bestemte øyeblikk i klipp, slik at brukerne kan gå direkte til det relevante segmentet. I tillegg kan det nye Rydd opp-verktøyet identifisere og fjerne distraherende elementer i bakgrunnen av et bilde – uten at motivet blir endret av vanvare.

Med Minner kan brukere lage historien de ønsker å se, bare ved å skrive inn en beskrivelse. Ved å forstå språk og bilder kan Apple Intelligence velge ut de beste bildene og videoene basert på beskrivelsen, lage en handling med kapitler basert på temaer identifisert i bildene og sette dem sammen til en film med sin egen fortellerkurve. Brukerne får til og med forslag til låter som passer til minnet, fra Apple Music. Som med alle Apple Intelligence-funksjonene bevares brukerens bilder og videoer privat på enheten og blir ikke delt med Apple eller noen andre.

En ny epoke for Siri

Takket være Apple Intelligence blir Siri enda dypere integrert i systemopplevelsen. Med større kapasitet for språkforståelse blir Siri enda mer naturlig, kontekstuelt relevant og personlig, og kan dermed få hverdagens oppgaver utført enklere og raskere. Siri kan holde følge hvis brukeren snubler i ordene, samt opprettholde konteksten fra én forespørsel til den neste. I tillegg kan brukere skrive til Siri og dessuten veksle mellom tekst og tale for å kommunisere med Siri akkurat slik det føles riktig i øyeblikket. Siri har også en helt ny design med et elegant, glødende lys rundt kanten av skjermen når Siri er aktiv.

Siri kan nå gi brukerne enhetssupport uansett hvor de er, og svare på tusenvis av spørsmål om hvordan de gjør noe på iPhone, iPad eller Mac. Brukere kan lære alt fra hvordan planlegge sending av en e‑post i Mail-appen til hvordan bytte fra Lys til Mørk modus.

Ved å følge med på skjermen kan Siri forstå og utføre handlinger med brukernes innhold i flere apper over tid. Hvis en venn for eksempel sender den nye adressen sin i Meldinger, kan mottakeren si «legg denne adressen til i kontaktkortet hans».

Med Apple Intelligence kan Siri utføre flere hundre nye handlinger i og på tvers av apper fra Apple og tredjeparter. For eksempel kan en bruker si «hent den artikkelen om sikader fra leselisten min» eller «send bildene fra grillfesten på lørdag til Marie», så tar Siri seg av det.

Siri kan levere intelligens som er skreddersydd for brukeren og informasjonen på brukerens enhet. For eksempel kan en bruker si «spill den podkasten som Jens anbefalte», så finner Siri den episoden og spiller den av, uten at brukeren trenger å huske om den ble nevnt i en tekstmelding eller en e‑post. Eller personen kan spørre «når lander flyet til mamma?», så finner Siri opplysninger om flyvningen og kryssjekker dem med flysporing i sanntid for å gi en ankomsttid.

En ny standard for personvern innen kunstig intelligens

For å være mest mulig til nytte kan Apple Intelligence forstå dyp personlig kontekst og samtidig ivareta brukerens personvern. En hjørnestein i Apple Intelligence er databehandling på enheten, og mange av modellene som driver den, kjører utelukkende lokalt på enheten. Ved behov for å kjøre mer sammensatte forespørsler som krever mer prosessorkraft, kan Private Cloud Compute utvide personvernet og sikkerheten til Apple-enheter inn i skyen for å frigjøre enda mer intelligens.

Med Private Cloud Compute kan Apple Intelligence tilpasse og skalere databehandlingskapasiteten og hente krefter fra større, tjenerbaserte modeller for å håndtere mer sammensatte forespørsler. Disse modellene kjører på servere drevet av Apple Silicon, og gir et grunnlag som gjør det mulig for Apple å sikre at data aldri blir lagret eller eksponert.

Uavhengige eksperter kan bekrefte personvernet ved å kontrollere koden som kjører på tjenere med Apple-chiper, og Private Cloud Compute sørger kryptografisk for at iPhone, iPad og Mac ikke kommuniserer med en tjener med mindre programvaren har blitt offentlig registrert for inspeksjon. Apple Intelligence med Private Cloud Compute setter en ny standard for personvern innen kunstig intelligens, og leverer intelligens som brukerne kan stole på.

ChatGPT blir integrert i alle Apple-plattformer

Apple integrerer ChatGPT i opplevelser i iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia, slik at brukerne kan benytte seg av ChatGPTs ekspertise og evne til å forstå bilder og dokumenter – uten å måtte bytte mellom verktøy.

Siri kan benytte seg av ChatGPTs ekspertise når den er nyttig. Brukeren blir spurt før det sendes spørsmål til ChatGPT, sammen med eventuelle dokumenter eller bilder, og deretter presenterer Siri svaret umiddelbart.

ChatGPT blir også tilgjengelig i Skriveverktøy i hele systemet, slik at det blir enklere for brukerne å lage innhold for alt de skriver om. Med Compose kan brukere også benytte seg av ChatGPTs bildeverktøy til å generere bilder i en mengde forskjellige stiler som passer til det de skriver.

Personvern er innebygd for brukere som bruker ChatGPT. IP-adressene deres anonymiseres, og OpenAI arkiverer ikke forespørsler. ChatGPTs retningslinjer for personvern gjelder for brukere som velger å koble til kontoen sin.

ChatGPT kommer til iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia senere i år, drevet av GPT-4o. Brukere kan få gratis tilgang uten å opprette en konto, og ChatGPT-abonnenter kan koble sammen kontoene sine og få tilgang til betalingsfunksjoner direkte fra disse opplevelsene.