apple tim cook
En av Tim Cooks viktigst oppgaver som Apple-sjef er å sikre selskaper stor volum-forsyninger av den nyeste brikke-teknologien, og gjerne så mye av det at konkurrentene må vente.

Annonse


OPPDATERT: Fremskynder fremtiden

Kilder som har vært i kontakt med kinesiske Economic Daily avslører at Apple-toppsjef Tim Cook har vært på et særdles viktig møte med TSMC-sjef C.C. Wei.

Først publisert 22. mai

Oppdatert, 31. mai, 10:04:

TSMC melder nå at de har løst de fleste utfordringene relatert til produksjon av 2nm.-brikker og at de derfor kan starte masse-produksjon av slike brikker allerede i løpet av andre halvdel 2025. Dette gjør Tim Cooks besøk hos partneren enda viktigere enn vi trodde: han må ha blitt fortalt for noen uker siden om suksessen, og at Apple trolig igjen vil være de første til å kapre flest slike brikker til A19 Pro og M5-brikkesett for iPhone, iPad og Mac i 2025 og 2026.

Annonse


Apple vil også trenge mange server-brikker fremover

Dette for å snakke om de nye 2 nm-brikkene som skal drive den nye generasjonen A- og M-brikker i 2026, en evolusjon som stadig blir viktigere da Apple og de andre store ikke bare må tenke på CPU, GPU og RAM, men nå også den dedikerte NPU CPU-en som stadig må ytelses-forbedres i et forrykende tempo. Dette i kombinasjon med systemer for lokal- og sky-prosessering av sky-data og batterilevetid-balansegang.

I så måte er det viktig å krympe nm-teknologien for å få plass på mer kraft på så små og energi-effektive brikker som mulig. Kort fortalt: maskinene må jobbe enda mer, men samtidig opprettholde en akseptabel batterilevetid, og nå forventer kundene en drøy arbeidsdag og vel så det.

Apple lanserte “plutselig” M4-brikken i iPad Pro-serien, kort tid etter M3-lanseringen i mars til MacBooks. M4 bruker TSMC sin andre generasjon 3 nm (TSMC N3E.) Apple har i hovedsak beholdt de samme batterilevetid-påstadene for iPads en god stund: de skal vare en arbeidsdag med bruk. Det var med MacBook Pro at selskapet for alvor klarte å kombinere ytelse og veldig god batterilevetid, først med 18 timer, og deretter med 22 timer for M3-modellene. iPhone har også opplevd batterilevetid-forbedringer, i størst grad for rundt tre år siden. Det er ikke umulig at Apples store salgspoeng blir batterilevetid neste år for iPhone.

N3P er neste etter dette, brikker som er ventet neste år:

“Dagens 2 nm, kalt N2P, er ikke en gang lansert de første produktene – Apple får først i andre halvdel neste år. Det er dessuten forventet vi må vente til iPhone 18, altså i 2026 eller 2027, før vi får mulighet til å oppleve hvor mye bedre ytelsen er, og om batterilevetiden er drastisk bedre med 1,6 nm-brikkene.

Det er allerede ventet fra åtte til 10 prosent bedre ytelse sammenlignet med N2P, og 15 til 20 prosent bedre energieffektivitet. I mellomtiden forventes iPhone 17, i 2025, å bruke N3P-brikker (en forbedret versjon av 3 nm N3E som brukes i iPhone 16-serien). N3P-brikkene forventes å gi en ytelsesøkning på 5 prosent, og en forbedring i energieffektivitet på 5 til 10 prosent.”