ipad air 13
iPad Air 13 M2 er ålreit priset og man får det man trenger, men det er ikke til å legge fra seg at iPad Pro M4 er bedre på alle måter, bortsett fra for lommeboka. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Hverdagshelt – “iPad Air 13 M2”

Dette var på tide!

Introduksjon

Hva mener jeg? Å tilby en rimeligere og stor iPad Pro med Magic Keyboard, selvsagt, slik at man kan få utført arbeid på farten med en akseptabel skjermstørrelse. Selv om iPad Air 13 er dårligere på samtlige punkter mot nye Pro, inkludert at Apple kun tilbuyr det gamle iPad Pro-tastatuert til nye Air, er det som vanlig lite å utsette på Apples nyeste tilskudd (i prisklassen) for det som stadig er en rotete produktsiere til å være Apple.

Les min test av iPad Pro 11 M4

Spesifikasjoner 128GB (11 290 kroner)

 • 13″ LED-skjerm – IPS – 2732 x 2048 – stort fargerom (P3) True Tone
 • Støtter Apple Pencil Pro – støtter Apple Pencil (USB‑C)
 • 8-kjerners CPU med 4 ytelseskjerner og 4 effek­tivitets­kjerner
 • 10-kjerners GPU
 • 16-kjerners Neural Engine
 • 8 GB RAM
 • WiFi 6e

Design

Ingenting design-viktig har endret seg siden 2018 da Apple tok nettbrett-verdenen med storm med en helt ny generasjon iPad Pro så god på ytelse og med et så smart utførelse at Apple har slitt med å overgå seg selv. Kritiske røster vil påstå at de ikke har klart å overgå seg selv. Jeg er for så vidt enig med Air-serien som ikke slanket i tykkelse og vekt som iPad Pro M4-modellene, men igjen: om jeg ikke klarer å påpeke hva Apple bør endre, så er det kanskje heller ikke noe å forbedre i særlig grad utover det jeg allerede har nevnt? Konklusjonen? Jeg har ingenting å utsette på designet, spesielt ikke tatt prisen i betraktning som er akseptabel for antallet tommer man får.

I motsetning til iPad Pro så tilbyr som vanlig Apple mer fargerike modeller i «billig» og mellomsjikte-produktene, men aldri for Pro-modellene – «why so serious, Apple»? Det skal være signalisere at kontorgrå maskiner er best til kontoret, jeg vet ikke helt. Magic Keyboard er fremdeles fryktelig kontor-grå og matcher ikke de fargerike Air-modellene.

Annonse


iPad Air med Magic Keyboard er ikke en kombinasjon jeg vil påstå er lett – dette veier Air og Pro samt Air 13 med Magic Keyboard som faktisk veier mer enn brettet:

 • iPad Air 13 M2: 618 g nettbrett – Magic Keyboard 13 662 = 1,28 kg
 • MacBook Air M3: 1,24 kg
 • MacBook Pro M3: 1,61 kg

I bruk og ytelse

Maskinen har M2-brikke. Det er mer enn nok når man fokuserer med en app, og i de fleste tilfeller mer enn nok når man multitasker. Kan man gå bananas i nettleseren som med iPad Pro M4 med 16GB RAM? Nei, du vil merke at maskinen lugger om man hopper veldig fort rundt i flere ulike nett-faner.

Det kule med iPad Air er at støtter magnetfeste for Apple Pencil Pro, og således får et dryss «pro» over seg. Bare ikke be meg tegne.

Utover dette, og rå-kraft-oppgaver som video-redigering, vil du aldri akke deg over svak ytelse, men det er klart at det sommeren 2024 føles vondt å fremdeles sitte der med 60Hz når Googles «billig-mobil» Pixel 8a til 6600 kroner har 120Hz-skjerm. Apple tar 11 290 kroner for denne med 128GB lagringsplass som minimum.

Det er nesten som at Apple venter med å gjøre Pro-skjermene enda kjappere før de gir alle de andre produktene 120Hz. 240Hz iPad Pro 15 tommer neste år? Tvilsomt. Konklusjonen er uansett at på en så stor skjerm så merkes det ekstra mye med så lav Hz.

GeekBench 6:

 • iPad Air 13 M2: 2607 – 10 045
 • iPad Pro 11 M4: 3675 – 14 353
 • iPhone 15 Pro Max: 2970 – 7350
 • Pixel 8 Pro: 1762 – 4450
 • Pixel 8: 1780 – 4344

Konklusjon

Tør Tim Cook «ta en Steve Jobs»? Jeg håper det, for det er på tide han kjører til kontoret med en motorsag og kutter i merkevare-kaoset. Nei, Apple er ikke så ille som HP og Dell med millioner av ulike maskiner med merkelig kryptiske navn for å forvirre kundene til å betale mer, men vi har nå:

 • iPad (billigst)
 • iPad Air (mellomklasse)
 • iPad Pro (best)
 • iPad minI (liten og dyr med dårlig skjerm)

Mitt forslag:

 • iPad: fra 8 til 13 tommer
 • iPad Pro: fra 8 til 15 tommer (der iPad mini får Pro-funksjoner)

Hvorfor ikke bare skulle mellom Pro og ikke-Pro som med MacBook-serien? Hva er årsaken til den noe forvirrende merkevare-strategien? Jeg er ikke sikker, og jeg tror Apple er usikre selv på samme måte de ikke helt vet hvor de skal går med iPadOS. Det eneste jeg vet er at et alternativ til iPad Pro med stor skjerm og Magic Keyboard var en innlysende ide siden 2018. Jeg skjønner alle gode ting alltid burde ha skjedd tidligere, men jeg klarer ikke helt legge fra meg tanken at Apples fare er å bli «som alle de andre» i Windows-leiren.

Det er mulig jeg, og andre journalister og testere, må legge fra oss dette «maset» om å gjøre iPad om til MacBook? Det er fremdeles noe herlig med iPad-serien, fordi man nærmest tvinges til en-app-fokus. Det gjør iPad-serien i stor grad til en roligere maskin som inviterer til å skrive uten mas, tegne uten distraksjoner og slippe alt som følger med en skrivebords-maskin med komplette tilganger til maskinvaren. Bare ikke prøv iPad Pro 13 M4 før denne, for da tror jeg Apple overbeviser deg til å punge ut mye mer for ting du ikke “trenger,” men som føles akk så godt.

ipad air 13
Hverdagshelt – “iPad Air 13 M2”
Vi konkluderer
iPad Air har vokst opp og er en arbeidshest du kan stole på med stor skjerm, bra tastatur, en hel dag med batteri og nok ytelse for de fleste oppgaver, men 60Hz er og blir kjipt og totalvekten med tastatur er ikke super-lett.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
Stor skjerm nok for det meste
Bra tastatur
Du vil ikke mangle noe
-
60Hz
Det gamle Magic Keyboard-tastaturet
Du vil lengte etter iPad Pro M4
Litt tung totalpakke
8.5