mobil ai
Microsoft har et nytt AI-team som skal integreres i Azure-delen av selskapet og forske frem små språkmodeller som krever mindre ressurser. Det er hva som må til på f.eks. mobiler, og Apple kan ha løst mange av de samme problemene med lokal prosessering på svakere maskinvare.

Annonse


Som Apple kan også Microsoft ha knekt koden

Microsoft jobber med en såkalt SLM, “Small Language Model.” Det avslører The Information.

“Små språkmodeller”

Målet er å kunne kjøre AI-er på svakere maskinvare, noe som får oss til å tenke på en sak fra desember i fjor vedrørende Apple sin plan for å muliggjøre LLM-er også på eldre iPhones:

“Et forskningsdokument fra Apples utviklere, delt med alle som ønsker å lese de tekniske detaljene, tyder på at Apple har løst utfordringene med lokal prosessering av AI-spørringer i lomma, men det er mer. For den store gladnyheten er at selskapets forskere skal ha funnet en måte å levere LLM-modeller lokalt også på iPhones effektivt på også eldre modeller. Hvordan har Apple løst dette? Ved å bruke lagringsbrikkene på iPhones, som jo som regel har 128GB og mer, til stor kontrast med mange iPhones som har 4GB og kanskje 6GB RAM.”

Kan dette være Apples store fordel? Det har vært stille fra selskapet angående Assistant LLM-er, men om de kommer på banen med en kraftig oppgradert Siri som også kan kjøres på eldre iPhones, kan det være den store fordelen de er ute etter.

Lanserte Copilot Pro

Nå er selvfølgelig det store spørsmålet om Microsoft har fått til noe av det samme for Android-mobiler. Det foreligger ikke noe offisielt fra Microsoft enda, men The Information avslører at selskapet har et “GenAI”-team som jobber med en mindre språkmodell som ikke krever så mye ressurser. Det samme teamet skal visstnok integreres med Azure-avdelingen til Microsoft og nytte LLM-teknologi fra blant annet OpenAI som jo selskapet er en storaksjonær i.

Uansett hva som er de nøyaktige planene med SLM-en, fortsetter Microsoft sin offensive plan for AI og introduserte tidligere denne måneden Copilo Pro som er bakt inn i Microsoft 365:

Annonse