Alle kopierer Samsung i flipp- og brett-segmentet. Det inkluderer OnePlus som for hva føles ut som en mannsalder, skrøt av å være billige og bra.
Introduksjon
Produsenten med Oppo i spissen har siden “gamledager” flyttet seg inn i, om ikke premium-segmentet, så ganske nærme, med mobiler i 10 000 kroner-klassen. Nå har jo hele markedet flyttet seg opp prismessig – jeg skal ikke “skylde” på OnePlus for å ønske å tjene mer penger. Noe av dette skyldes den globale økonomien, men jeg tipper det også drives av forbruker-kravet om stadig større skjermer.
Det er her brette-mobilene kommer inn, pionert av Samsung som skal ha honnør for å “gønne på” med dyr og den gang markeds-usikker teknologi. Om vi kan omtale dagens brette-mobiler for generasjon 2, er Oppo sin også en del av denne generasjonen, noe man merker på størrelsen av front-skjermen når enheten er lukket, og tykkelsen. Det er disse to tingene som vil se de største forbedringene i årene fremover.
Håpet mitt er at vi er på tampen av andre generasjon, og at tredje generasjon vil slå ned dørene og levere langt tynnere enheter der man ikke bare kan, men ønsker, å bruke mobilen sammen-klappet.
Annonse
Spesifikasjoner (21 990 kroner)
- 7,82″ 2440 x 2268 – 6,31″ frontskjerm: 2484 x 1116
- 1400 / 2800 nits
- 1 til 120Hz
- OxygenOS 13.2 – Android 13
- Snapdragon 8 Gen 2 – GPU: Adreno 740
- 16GB LPDDR5X RAM
- 512GB UFS 4.0 lagringsplass
- 4805 mAh
- 67W SUPERVOOC-lading
- WiFi 7
- Bluetooth 5.3
- USB 3.1
- Vekt: Voyager Black: 239g – Emerald Dusk: 245g
- Lukket: 153,4 mm x 73,3 mm – åpnet: 153,4 mm – 143,1 mm – 5,8 mm (Emerald Dusk variant) – 5,9 mm (Voyager Black variant) – 11,7 mm (Emerald Dusk variant) – 11,9 mm (Voyager Black variant)
Hoved-kamera:
- Sony LYT-T808 “Pixel Stacked” CMOS
- 48MP – 1,12 µm
Telefoto-kamera:
- OmniVision OV64B with 3X optical zoom, 6X in-sensor zoom – 1/2″
- 64MP – 0,7 µm
- OIS – EIS
- 120 x digital-zoom
Ultra vidvinkel:
- Sony IMX581
- 48MP – 0,8 µm
- EIS
- FoV: 114°
Design
Estsisk er det nærmest umulig å skille mellom disse brettemobilene. Det er mulig det er min feil da jeg kun har testet Fold 4. og 5. generasjon. Foruten kamera-delen på baksiden, den er helt annerledes på OnePlus sin. Selskapet går for en stor sirkel med den kjente Hasselblad-logoen i form av en stor “H” og tall relatert til kameraene.
Utover et stort kamera-fokus ser den ut som alle de andre mobilene i dette segmentet, komplett med “bøylen” som klapper enheten sammen, og design-språket som utover fargen på baksiden ikke er der når den er brettet opp: det er jo bare skjerm.
I bruk og funksjoner
OnePlus har karret seg til toppen som alternativer til Samsung og Apple med blant annet et rent & pent grensesnitt. Jeg er glad for å se at filosofien er videreført til Open. Selv om det er langt mer skjermplass å boltre seg på, har de ikke latt designere og utviklere gå bananas. I stedet er alt som man forventer av OnePlus: det er så nærme Android som om Google skulle gjort det.
Brettemobiler som dette ser jeg på som ekstra nyttige for de som reiser mye kollektivt, det er jo genialt for film- og spill. Men for de som ønsker å skrive notater kjappere, fungerer det også fint å reise med en mini Bluetooth-tastatur og en liten kickstand.
OnePlus Open har noe større skjerm enn Galaxy Z Fold5: 7,82″ åpnet mot 7,6″ åpnet og 6,3″ lukket mot 6,2″ åpnet. Den har også kun en lagringsmodell: 512GB. Et merkelig valg som hever prisen. Mange, inkludert meg selv, hadde satt pris på å kunne velge 256GB og kanskje spare 1000 kroner.
Open leveres med Android 13, og jeg er fremdeles, etter søk, usikker på når 14 lanseres. Jeg ser OnePlus 11 beta-testes med Android 14 og har kommet til fjerde test-versjon. Jeg savner ikke stort fra Android 14 fra andre produsenter, men mangelen på AI-genererte bakgrunnsbilder som Pixel 8 byr på er et savn. Joda, det er bare å bruke andre apper og dette er og forblir pirk, men det er verdt å nevne det som en pekepinn i retning at OS-et er det motsatte av Samsungs som peiser på med nødvendige og mindre nødvendige funksjoner.
Er det bare meg, eller fetter skjermene mer enn vanlig?
I stedet holder OnePlus tunga rett i munnen og tror at “skuffen” er en smart måte å organiser livene våre på. Jeg er ikke uenig. Appen finnes alltid nede til venstre i oppgavelinjen og gir brukeren en ikke-glorete oversikt over de siste bildene, dokumentene og alle andre filer som har vært aktive. Det er så sparsommelig at det nesten blir for lite av det gode.
Kamera
Jeg testet Open mot iPhone 15 Pro Max. OnePlus Open har kun 3 x optisk zoom og 6 x “in-sensor zoom” der iPhone 15 Pro Max har 5 x optisk zoom. OnePlus gjør dessuten som Samsung og guffer helt vanvittig på med digital-zoom som ikke stopper før 120 x der Apple stopper på 25 x.
Som vanlig tar iPhone inn mer lys i nattbildene, mens det på dagen er vanskeligere å se forskjell. Forskjellene kommer mer utbredt frem i makro-bilder der iPhone-kameraet serverer et kaldere fargepalett.
OnePlus Open-bildene først.
Dag:
6 x zoom – OnePlus 6
5 x optisk zoom – iPhone 15 Pro Max
120 x zoom – OnePlus Open
25 x zoom – iPhone 15 Pro Max
Natt:
Zoom:
Konklusjon
Det er ikke noe i veien med OnePlus Open. Ikke teknisk. Problemet er prisen: over 20 000 kroner skal OnePlus ha for sin, mens Samsung Galaxy Z Fold5 nå kun koster 17 990 kroner og litt over 18 000 kroner for den med 512GB. Jeg synes derfor Samsung sin er en bedre deal, rett og slett. Ønsker man gå enda lavere i pris kan man handle Z Fold4 til rett under 15 000 kroner. Da begynner vi å snakke en fet deal. Faktisk var dette min anbefaling allerede i august da jeg testet Samsung-oppfølgeren og konkluderte på følgende vis:
Galaxy Z Fold5 har flere mindre forbedringer i mange deler av produktet, men de er ikke store nok til å løfte produktet over i en ny produkt-generasjon. Mange vil derfor få desto større glede av Z Fold4 som nå koster under 15 000 kroner.
ITavisen, 11. august, 2023
Det samme føler jeg nå om OnePlus Open: ikke dårlig, men med for få forbedringer til at man egentlig legger merke til det, og ikke verdt de ekstra tusenlappene så langt ut i gamet. Men OnePlus skal ha pluss for en frontskjerm som er den beste på en slik mobil.
Den er litt lettere og litt tynnere, har en mer lyssterk skjerm (2800 nits mot Z Fold 5 sine 1750 nits.) Dette er forbedringer man forventer av en modell som er nyere, men ikke nødvendigvis banebrytende. Dessuten tror og håper jeg at neste generasjon er enda lettere og tynnere med en frontskjerm som er like god som på en tradisjonell mobil. Open føles i så måte som en 0,5-oppgradering rett før en ny generasjon kommer.
OnePlus har nok feilberegnet markedet litt: de er for sent ute med en litt for høy pris. For en merkevare som var stolt av å være litt rimeligere enn konkurrentene, er Open i så måte et lite feilsteg, men ikke et stort et.