amd z1
Phoenix Edge Z1 Mini PC er en av de førte med AMD Z1 i en slik formfaktor. Nå er håpet at flere prøver seg. Bilde: ETA Prime/YouTube

Annonse


40 W er alt som skal til

AMDs Ryzen Z1-brikkesettet er det som driver de håndholdte konsollene Asus ROG Ally Z1 og Lenovo Legion Go. Hva om samme brikke plasseres i en mini-PC?

Mye kompakt kraft til en billig penge

Det høres i utgangspunktet ut som en knall ide, spesielt fordi Intel jo (delvis) slutter med egne NUC-er. Produsenten Phoenix Edge, hvem nå enn det er, debuterer (igjen: delvis) med Phoenix Edge Z1 Mini PC. Delvis, fordi det er usikkert om eller når produktet blir lagt ut for salg (planen er kanskje crowdfunding,) men YouTuber Eta Prime har klart å skaffe seg en.

Spesifikasjoner:

  • AMD Ryzen Z1 “Zen4”
  • 6 kjerner – 12 tråder
  • Base Clock: 3,2GHz – boost: 4.9GHz
  • RDNA3 4CU iGPU @ 2800MHz
  • Up To 64GB DDR5 @ 5600MHz
  • 1 x PCle 4.0 NVMe M.2 SSD (2280)
  • Wi-Fi 6E – BT 5.2
  • Windows 11 Pro

Det er skuffende, alt etter hva den skal brukes til, at TDP-en stopper på 40 W selv om produktet egentlig skal kunne yte 54 W. Selv med programvare som prøver å dytte maskinen til 68 W, så sier den nei etter 40.

Prisen er planlagt å ligge på rundt 300 dollar, og er man engstelig for at ytelsen er for svak kan man jo alltids vente på Z1 Extreme-modellen som produsenten visstnok allerede har planer om.

Annonse


Klarer å starte Cyberpunk 2077

Apropos ytelse klarer den 4500 poeng i 3DMark Fire Strike og 1800 i Time Spy. I GeekBench observeres det 2500 enkjerne- og 9300 flerkjerne-poeng.

Skyrim, GTA V, Spider-Man og Cyberpunk 2077 kan alle kjøres på denne RDNA 3-maskinen, men med 4 compute units er det ikke snakk om ray tracing og 4K-oppløsning, for å si det sånn. Det er likevel mulig å more seg ser det ut til per YouTube-demoen under (Half-Life 2 og Portal 2 kan kjøres i 1080p med høyt detaljnivå, for å gi en pekepinn), noe som betyr at det blir ditto mer spennende å se hva Extreme-utgaven vil kunne by på, kanskje med nærmere 80W TDP?

Annonse