intel thunderbolt 5
Thunderbolt 5 leverer 80 Gbps begge veier, og kan i tillegg "boostes" til hele 120 Gbps med ny Intel-teknologi. De nye hastighetene lanseres i de første produktene neste år.

Annonse


Massiv ytelses-økning

Sist gang vi dekket Intels nye generasjon Thunderbolt var i oktober i fjor. Nå er selskapet klare til å snakke igjen og de har offisielt døpt plattformen “Thunderbolt 5.”

Offisielt avduket

“Det som er spikret er 80Gbps-båndbredde begge veier. Dette dobler data-overføringer mellom maskiner og eksterne lagringsenheter,” skrev vi den gang – nå har vi enda bedre nyheter: takket være “Bandwidth Boost”-teknologi vil teknologien kunne levere opp til 120 Gbps-hastigheter, en stor-økning fra tredje- og fjerde generasjon sine (for å sammenligne) svake 40 Gbps:

Bilde: VideoCardz

80 Gbps begge veier

Som VideoCardz avslører er standard-hastighetene 80 Gbps begge veier, men som allerede nevnt, om det trengs med flere skjermer og høy oppdateringshastighet, så kan hastigheten økes til 120 Gbps. Hastigheten kan varieres fra 80 Gbps helt ned til 40 Gbps.

På plass er også kompatibilitet med:

  • DisplayPort 2.1
  • USB v4
  • USB 3 20G
  • PCIe Gen4
  • Lading opp til 240W

Sistnevnte gjør, som påpekt av skjermkort-bloggen, at man ikke trenger separate lade-kabler for utvalgte bærbare, og PCIe Gen 4-støtte “peker i retning på at Thunderbolt 5 vil kunne låse opp større båndbreddepotensiale for eksterne GPUer, og potensielt adressere en av hoved-begrensningene til Thunderbolt 3- og 4-standardene. For at dette skal støttes fullt ut, må systemene være utstyrt med PCIe-kompatible lenker som opererer med 64 Gbps hastigheter.”

De første maskinene med støtte lanseres ikke før neste år, og for bærbare vil det kanskje være de med Intel “Meteor Lake” som får aller først.

Bilde: VideoCardz
Bilde: VideoCardz