Mercedes nivå 3 california
Mercedes slo Tesla på hjemmebane med nivå 3-kjøring i California.

Annonse


Selv ikke Tesla får lov til dette i California

California Department of Motor Vehicles, DMV, har gitt Mercedes lov til å tilby nivå 3-autopilot-kjøring.

Tesla tilbyr kun nivå 2, også i California

Det er snakk om utvalgte veier i California – tidlig i år fikk de lov til det samme i Nevada. Årsaken er at nivå tre betyr at fører ikke må holde i rattet og ikke behøver å følge med i særlig stor grad. Dermed er Mercedes den første som får lov til dette i staten og slår også Tesla som en gang hadde hovedkvarteret sitt der – Elon Musk flyttet hovedkontoret til Texas for ikke så lenge siden.

Det er systemet «Drive Pilot» som regnet godt nok av DMW for nivå 3-kjøring. Det innebærer dog ikke at man kan legge seg ned og ta seg en blund: fører må være klar til å ta over, men det er altså et langt lavere krav til reaksjonstid all den tid man ikke må følge med på veien, men har lov til å se film.

Mercedes fikk lov i Texas tidligere i år

Dette er noe Mercedes allerede har hatt lov til på utvalgte veier i Tyskland. Men det er noen ekstra-krav: man må ha en Mercedes S-modell 2024 eller EQS sedan, og man kan kun aktivere nivå 3 på motorveier på dagtid, og ikke kjappere enn 65 km/t.

Det beste Tesla kan tilby er nivå to, men for beta-testere med tilgang, kan dette systemet kjøre av seg selv uansett vei, men det er krav at fører må kunne ta over kontrollen når som helst – da sier det seg selv at det er strengt forbudt å se film.

Annonse