rar i windows 11
Rarlab føler seg usikre på fremtiden nå som .rar integreres i Windows 11. Vil det føre til at færre finner Winrar og betaler for å lage rar-filer?

Annonse


Hva gjør Winrar nå?

Nettets harde kjerne Windows-fans tok nærmest helt av da det ble kjent at Microsoft omsider skal legge til integrert støtte for blant annet .rar.

Har tatt Microsoft nesten 30 år

Formatet kan sammenlignes med .zip, men brukes hyppig av piratgrupper da den store fordelen er at man kan dele opp de pakkede filene i mindre filer. Dette er en av årsakene til at bruken tok av, fordi piratene ofte måtte dele mindre filer på usenet og andre steder med maks opplastingsstørrelse per fil.

Men etter at integrasjonen i Windows 11 har blitt kjent (inkludert støtte for 7-zip og gz), en forbedring som kommer senere i år og som testere kan prøve senere i juni, er selskapet bak, Rarlab, skuffede og redde for fremtiden. Det er ikke slik at det ikke har vært gratis å pakke ut filformatet, men for å opprette rar-filer har man måttet betale.

At mange brukere ikke vil oppdage programmet nå som det ikke trengs for å pakke ut, og kanskje betale senere for å lage rar-filer, er det tyske selskapet som har holdt på i 28 år selvsagt bekymret for.

Annonse


Betaler i solidaritet

Til Neowin.net uttalte selskapet tidligere i mai at de “først og fremst føler vi oss beæret over Microsofts avgjørelse. Dette vil forhåpentligvis gjøre RAR-komprimering enda mer populær og mer tilgjengelig for de brukerne som ikke er kjent med WinRAR”, men også at de er bekymret for fremtiden: “Er vi bekymret? Selvfølgelig er vi det, fordi vi er et lite selskap og Microsoft er et stort internasjonalt selskap med mange milliarder dollar og mye makt. Andre kan imidlertid være enda mer bekymret for Microsofts avgjørelse.”

En vits blant mange brukere i mange år er også at ingen betaler for lisens kun ved utpakking. Winrar har år etter år vært et program som pent har bedt om støtte, men som mange aldri helt kommer i mål med. Kanskje det endrer seg nå?

Annonse